Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илко Гетов: Не се предвижда връщане на хартиените рецепти

Категорично няма недостиг на антибиотици, заяви заместник-министърът на здравеопазването

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:18, 20.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
проф. Илко Гетов
Снимка: БТА
Слушай новината

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните рецепти – тези, в които има грешки или пропуски. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

"Не се предвижда връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма, допълни той. В момента категорично няма недостиг на антибиотици", добави проф. Гетов.

По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи.

Той допълни, че в момента се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои. Все още не е решен казусът, в който се предвижда курс на лечение, изискващ прием на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки. По думите на Гетов този казус на този етап не може да се реши, защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена.

"Дадена е възможност в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата, обясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе само единия.

Страната ни не може да изостава от световните тенденции за добра практика, а и освен това изпълняваме програмата на правителството, която категорично залага на 100 процента дигитализация и изсветляване на цялата система на здравеопазването", каза още проф. Гетов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачка блокира Италия
Стачка блокира Италия
Президентът на БФЛА Иван Колев пристигна във Вилнюс за участие в годишния конвент на Европейската атлетика
Президентът на БФЛА Иван Колев пристигна във Вилнюс за участие в годишния конвент на Европейската атлетика