НОВИНИ

БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер

бнб определи нивото антицикличния капиталов буфер
bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 30.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Управителният съвет на БНБ определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 0.5% за второто тримесечие на 2021 г., в съответствие с чл. 5, ал. 3 и ал. 4 от Наредба № 8 на БНБ за капиталовите буфери на банките.

Съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 8 на БНБ, при определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор по чл. 5, ал. 1, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на четвъртото тримесечие на 2020 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 98.2%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-28.8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Във връзка с пандемията от COVID-19, през март 2020 г. Управителният съвет на БНБ взе решения за пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на равнището от 0.5%, което бе непроменено през втората половина на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.

Запазването на текущото ниво на буфера през второто тримесечие на 2021 г. би допринесло за съхраняване на устойчивостта на банковата система срещу потенциални неблагоприятни тенденции в икономическата среда, спрямо загуби от кредитен риск и произтичащ от тях натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

Решение за нивото, приложимо през третото тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще вземе през юни 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете пусна "секретен туит" към ядрената служба на САЩ
Дете пусна "секретен туит" към ядрената служба на САЩ
Бракониери убиха зубър край Разград
Бракониери убиха зубър край Разград