НОВИНИ

Ще удължат ли кредитната ваканция заради пандемията

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:12, 30.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Срокът, в който банките трябва да разгледат исканията за разсрочване на кредитите в рамките на така наречената "кредитна ваканция", изтича утре. Към момента не се очаква Европейската централна банка да позволи ново удължаване на мярката, въведена заради пандемията от COVID.

Димитър Панев посреща пандемията преди година с потребителски кредит с месечна вноска.

Всъщност основният ми мотив да се възползвам беше по-скоро страхът, а не някакви сериозни опасения, че мога да остана 6 месеца без доходи. Аз можех да продължа да го разсрочвам още една година, но се отказах, защото ако ми остават 8 години и половина през март ми остават 8 години и половина и през септември, казва Димитър.

Така кредитната ваканция води до удължаване на времето, в което ще изплаща кредита си, което на практика също му струва пари:

Всъщност, ако не бях удължил срока на кредита си с половин година, говорим за последен падеж, аз трябваше да платя и лихвата, и главницата за тези 6 месеца. С удължаването на 8 години и половина отново, аз платих само лихвата, допълва Димитър.

Според Българската стопанска камара мораториумът върху плащането на кредити е най-ефективната мярка за бизнеса, прилагана по време на пандемията.

Бизнесът работи с търговските банки от години. Това е основен инструмент за финансиране на предприемачите, те се познават, имат си доверие и това е най-лесният начин да се запази финансовия ресурс, така необходим в криза, в българските предприятия, обяснява Станислав Попдончев от БСК.

Не се очакват сериозни сътресения след отпадането на мораториума по кредитите, смята икономистът Калоян Стайков.

Икономиката вече се възстановява от шока, който изпита миналата пролет. Така че, този ефект не би трябвало да е кой знае колко сериозен, а и в крайна сметка това беше идеята - мярката да е временна. Сега за други сектори тези, които са затворени, те могат да изпитат сериозни проблеми, обяснява Стайков.

След края на така наречената банкова ваканция от Асоциацията на банките у нас съветват при невъзможност да плащаме вноските си, да сe обърнем към кредитния си консултант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината на "Астра Зенека" вече е с ново име
Ваксината на "Астра Зенека" вече е с ново име
Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне
Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне