НОВИНИ

Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:08, 30.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Облекчаването на мерките у нас няма да важи за моловете. До 12 април на магазините с площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи към търговския обект. Нощните заведения пък остават затворени до края на април.

Въпреки частичното разхлабване, плахият оптимизъм на властите не се споделя от собствениците на заведения. Те предпочитат компенсация пред отваряне.

Поетапното разхлабване е на база ваксинирани и преболедували българи, обясниха днес управляващите. Планът е първоначално да се отваря с ползване на 30% от капацитета, а следващата стъпка ще е 50%, докато не започнат всички да работят нормално, каза премиерът Бойко Борисов.

Бизнесът обаче все още не е доволен, някои от сектора се чувстват дискриминирани, като например заведенията, които не разполагат с покрити летни градини или голям брой маси навън, и моловете, които остават затворени.

Мерките се разхлабват, защото хоспитализираните намаляват, а здравната система засега е стабилна, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Това, което наблюдавахме преди със закъснели линейки, с необслужени пациенти - не се случва, болниците се справят, подчерта министърът.

Да, натискът в момента е по-голям, но да - възможността на системата да го поеме е още по-голяма от натиска, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Премиерът Борисов също каза, че разхлабването на мерките е на базата на резултатите от ваксинирането. Според него днешните решения са оптималният вариант между прилагането на мерки и запазването на психическото здраве на хората.

И затова ние като ластик отваряме затваряме на по 10-15 дена, като хората се уморят, пак отваряме и съм убеден вече с тия 700 000, ще минем скоро и милион, заяви Борисов.

Според прогнозите до средата на годината можем да излезем от пандемията.

Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани или да имат защита с антитела след преболедуване и мецец май, юни вече ще излизаме от пандемията, каза Борисов.

Разхлабването на мерките не зарадва всички. От Сдружението на заведенията не са съгласни да работят само тези, които имат летни градини и маси на открито. Предлагат 3 други варианта за започване на работа. Първият е отварянето на външните части да е пожелателно. Вторият е всички ресторанти да отворят от 1 април, а на нощните заведения от 15-ти. Третият вариант е отварянето на външните части да се случи, но да е успоредно компенсиране на бизнеса.

Обектите, които са членове на нашето сдружение, нямат такива градини, много имат, но те не са покрити. И когато си направиш сметката, че ти работиш с много ограничения, първо на капацитета, на работното време, а сега и какво е времето, обясни Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.

Недоволни от новите мерки са и търговците в моловете. Валя има няколко магазина в търговски центрове, смята, че несигурността се отразява пагубно на бизнеса и предстоят масови фалити, ако не им се предостави възможност да работят.

Мен ме изумява как правителството взима тези решения и как преценява, че един бизнес е по-опасен от друг? Например, мен ми е интересно как големите вериги за хранителни стоки са по-малко опасни от един търговски център, каза Валя.

От 1 до 12 април на магазините с площ над 300 квадраттни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава да работят с клиенти само на откритите площи към търговския обект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще удължат ли кредитната ваканция заради пандемията
Ще удължат ли кредитната ваканция заради пандемията
Как се отглеждат и тренират елитни коне за състезания
Как се отглеждат и тренират елитни коне за състезания