НОВИНИ

БНТ и Народният театър с концерт спектакъл за 24 май

бнт народният театър концерт спектакъл
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 18.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Българска национална телевизия и Народният театър „Иван Вазов“ подготвят специалния проект „На 24 май с БНТ“, който ще се излъчи навръх празника от 20.30 ч., веднага след централната емисия новини по БНТ 1.

Концерт-спектакълът ще представи най-обичаните и популярни произведения на класиците на българското слово – Иван Вазов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Христо Ботев, Петя Дубарова, Йордан Радичков, Любен Каравелов.

Вечните произведения ще бъдат пресъздадени от актьорите Параскева Джукелова, Николай Урумов, Георги Мамалев, Дарин Ангелов и Павел Иванов.

Водещата на централна емисия новини „По света и у нас“ по БНТ Аделина Радева и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин ще представят на зрителите вълнуващия спектакъл.

„На 24 май с БНТ“ включва и музикални изпълнения на Васил Петров, Орлин Горанов, Дони, вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, ансамбъл „Българе“ и балет „Арабеск“. Продукцията ще предложи също и размисли за българската духовност и култура със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, драматурга Юрий Дачев, учителката Радка Караджова. Сред гостите ще бъде и езиковедът доц. д-р Ваня Мичева, за да разкаже повече за делото на Светите братя Кирил и Методий, което променя Средновековна Европа.

Концерт-спектакълът „На 24 май с БНТ“ е истинско културно преживяване за празника на българската духовност и азбука, създадено под режисурата на Дамян Петров, сценарист и постановчик Борис Радев и оператор Цветан Недков. Той е част от специалната програма на обществената телевизия, посветена на националния празник, която включва още тематични филми и предавания.

Гледайте „На 24 май с БНТ“ от 20.30 ч. по БНТ 1 и празничната програма посветена на националния празник.

СНИМКИ: Жулиета Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Кембъл стана майка на 50
Наоми Кембъл стана майка на 50
Официално: Всички спортни събития ще са с публика
Официално: Всички спортни събития ще са с публика