НОВИНИ

БНТ по следите на паметника: Къде са демонтираните фигури?

Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:14, 16.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава демонтажът на паметника на Съветската армия. Къде обаче ще бъдат съхранявани елементите, премахнати от Княжеската градина?

Вчера от Областната управа публикуваха доклад, от който става ясно, че фигурите ще се транспортират в местността "Джуджин Aзмак" в село Лозен. Екипът ни провери къде е тази местност и има ли там вече части от паметника. Някои от жителите на селото не са съгласни фигурите от паметника да се съхраняват при тях, други нямат нищо против, ако бъде намерен терен.

Отиваме в софийското село Лозен. Повечето от хората изобщо не знаят за местност "Джуджин азмак".

"Не съм я чувала, значи тези хора, които са пред магазина. Аз, както се казва, съм снаха тука и не знам много местностите".

В крайна сметка ни насочват към Долни Лозен, а оттам - към сградата на Българския черен кръст. Точно над сградата откриваме празно хале. И служители на Столична община, които пускат електричество в него. Казват, че не знаят дали тук ще бъдат транспортирани елементите от Паметника на съветската армия.

От Областната управа пък ни обясняват, че не могат да потвърдят или отрекат дали това е мястото заради мерки за сигурност. Питаме и жителите на селото - съгласни ли са при тях да се съхраняват временно елементи от монумента.

"Не, не сме съгласни. По принцип бяхме против този паметник, като цяло той е символ на нещо старо и нехубаво.... нека му направят музей, да го изложат някъде, но не му е мястото нито там, нито тука.

"Би трябвало да са на подходящо място съхранени, независимо къде. Не съм специалист, нека специалистите да кажат къде е най-подходящото място".

"Ама, няма да се получи. Те у София не могат да стоят, тука да ги докарат у Лозен - нема".

"Ако има място подходящо, защо не, терен някакъв примерно определен държавен предполагам, би трябвало, аз нямам нищо против".

А в София демонтажът продължава вече пети ден под засилено полицейско присъствие. Отрязаните елементи от фигурите все още са край паметника. А каква ще бъде съдбата им след престоя в село Лозен все още не е ясно. Общинският съвет на Димитровград вече предложи след реставрацията фигурите да бъдат преместени в града.

Вижте още в прякото включване на Елиана Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два гола на Крис Крейдър вдъхновиха Ню Йорк Рейнджърс за победа над Анахайм Дъкс
Два гола на Крис Крейдър вдъхновиха Ню Йорк Рейнджърс за победа над Анахайм Дъкс
Джейлън Брънсън вкара рекордните в кариерата си 50 точки за победата на Ню Йорк Никс над Финикс Сънс
Джейлън Брънсън вкара рекордните в кариерата си 50 точки за победата на Ню Йорк Никс над Финикс Сънс