НОВИНИ

Богоявление беше отбелязано в цялата страна (СНИМКИ)

Хиляди участваха в ритуалите по хващането на Светия кръст

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:22, 06.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Богоявление беше отбелязано в цялата страна. Стотици участваха в ритуалите по хващането на Светия кръст в реки, езера и морето. А топлото време днес привлече не само много участници, но и много зрители.

В София празникът започна с традиционния водосвет на българските бойни знамена и знамената светини на българската армия.

По-късно, около езерото в кв. „Дружба“, 45 мъже се гмурнаха в студената вода за Светия кръст. Хвана го 20-годишният Любомир Мутафчийски от София, който участва в обичая за първа година.

Снимки: БТА

„Исках да запазя българската традиция. Досега не съм имал възможността. Много се радвам като има млади българи и не спират“, разказа Любомир Мутафчийски.

Край морето, хубавото време и 10-градусовата вода, накараха рекорден брой участници да се включат в ритуала. От мост в Бургас 73-ма смелчаци се хвърлиха за кръста. Най-бърз се оказа 18-годишният ученик от Математическата гимназия Александър.

"Религиозен съм от малък. Винаги съм искал да скачам, за да спасявам кръста и ето, че успях да го хвана. Пожелавам си да започна нови начинания, които да продължат успешно", каза Александър Китенов.

Във Варна 21-годишният студент Димитър Петров от Военноморското училище се оказа за втори път най-бързият плувец сред 150 момчета и две момичета.

"Обичайте се, помагайте си, бъдете смирени, всички сме хора", призова Димитър Петров.

Във водите на Дунав край Русе 12-те участници в ритуала са се готвили две седмици за празника. 23-годишният финансист Александър се върна от чужбина, за да хване богоявленския кръст.

"Реших да се върна от Лондон в България и смятам, че много млади хора могат да направят същия избор. Пожелавам си живот и здраве на моето семейство и успехи на абсолютно всички", разказва Александър Георгиев

В студените води на река Марица в Пловдив 120 мъже влязоха за кръста.

Светинята беше извадена от 39-годишния Димитър Куманов, който посвети успеха на своята съпруга.

"Жена ми е именичка, тя е Божана – жива и здрава да е. И като се събираме викам „Имам желание имам желание. Чувството е много яко – уникално е. Просто като го хванах – нито ми беше студено, нито нищо. Даже още ми е горещо”, сподели Димитър Куманов.

В Балчик кръстът беше изваден за втори път от 23-годишния специалист по информационни технологии Никола Колев, който иска да даде и пример.

"Да поддържаме българското, християнските обичаи. Ние сме младите, ние трябва да ги правим тези неща. Така смятам, че можем заедно да вървим по-напред", сподели Никола Колев.

А в Монтана, за пръв път в историята на града, се изви мъжко хоро във водите на река Огоста. Поведе го извадилият кръста Адриан Илиев с 10-метров трибагреник, ушит специално за празника.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и премиерът в задочен спор за Шенген
Президентът и премиерът в задочен спор за Шенген
Илхан Кючюк: Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в Шенген до юни
Илхан Кючюк: Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в Шенген до юни