НОВИНИ

Бойко Борисов: Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят

Оказва се също, че в определен период от време, може да има два парламента и общо 480 депутати

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:25, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бурен ден в парламента. Във фокуса е конституционната процедура по избор на служебен кабинет, но и нови казуси, които възникват след измененията в Конституцията.

Докато продължават преговорите с потенциалните кандидати за служебен премиер, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че президентът е отговорен човек и затова очаква да бъде избран служебен министър-председател и да се състави правителство. Борисов каза, че има Конституция, която трябва да са спазва.

Попитан да не се окаже, че може да останем без служебен премиер заради конституционните промени, Борисов отговори:

"Мераклии винаги ще се намерят. Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него в случая може да се разчита да влезем в такава колизия, от която искате да се страхуваме всички."

Друг казус, който възникна, е свързан отново с промените в основния закон. За да се разпусне 49-ото Народно събрание, трябва депутатите от новото 50-о Народно събрание да положат клетва и така се оказва, че в един определен период от време - около 10-на дни, страната да има два парламента и общо 480 депутати. И тук възниква въпросът дали за този период от време те ще получат и двойни заплати, ако някои от тях са избрани и в 49-ото, и в 50-ото Народно събрание.

Настимир Ананиев - депутат ПГ на ПП-ДБ: "Не е редно е да се взимат двойни заплати. Аз ако взема двойна, ще се откажа от нея. Но не е редно да се получат двойни заплати."

- След промените ще има депутати с двойни заплати?

Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "Ама вие сте интересни хора. Аз мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то на водещи митници, вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина. Има хора, които са мислили за Конституцията, аз съм се доверил на Христо Иванов, все пак г-н Славов е доктор по конституционно право, на тези въпроси ще ви отговорят те."

Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане": "Това го няма по света и отново беше направено заради ПП-ДБ, защото предложенията бяха техни. Те трябва да поемат политическата отговорност и да не се явят на изборите и да освободят България от своето вредно присъствие. Тази партия показа, че е изключително неадекватна, невнятна и тотално фалирала. Нейната политика беше вредна и продължава да е вредна. Те заложиха поредица от конституционни бомби, които в момента всички ние им берем плодовете."

БНТ: Това няма ли да подразни хората - 480 депутати и двойни заплати?

Тошко Йорданов - ПГ на ИТН: "Искрено се надявам да ги подразни, даже се надявам да ги вбеси. И се надявам като дойдат изборите, да шамаросат виртуално тези некадърници, които направиха това. Единият вариант е КС най-накрая да се сети, че трябва да работи и да премахне тези малоумни промени в Конституцията, сезирани и от парламента, и от нас. Ако това не стане, ще гледате две народни събрания е едни и същи депутати, които са се клонирали и ще ходят на две места едновременно."

Днес станахме свидетел и на поредните грозни сцени в Народното събрание. Всичко започна по време на декларация на "Възраждане". След като времето за декларация изтече, депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков започна да подвиква от място: "Времето, времето...". Последва размяна на реплики в залата и след това размяна на изключително грозни и цинични думи в кулоарите на парламента.

Вижте и прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона продължава към полуфиналите на Шампионската лига по футбол при дамите
Барселона продължава към полуфиналите на Шампионската лига по футбол при дамите
Не са открити нарушения при спецоперацията на МВР в центъра за бежанци в "Овча купел"
Не са открити нарушения при спецоперацията на МВР в центъра за бежанци в "Овча купел"