НОВИНИ

Бойко Борисов за ПП: Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали

бойко борисов разбрали правят разбрали
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 07.10.2022
5227
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Вълчидол, Варненско, отказът на "Продължаваме промяната" да отиде на преговорите, организирани от ГЕРБ.

"Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят че не са ни разбрали – нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата. Затова мисля, че похватът с контактните групи ще проработи и нищо не е загубено.", каза Борисов.

Според него най-важната тема, по която трябва има единство, е войната в Украйна.

"Тя чука на нашата врата, намираме се в непосредствена близост, има заплахи за ядрени оръжия, обстрел на Запорожие, неясна собственост на Запорожие – Путин казва, че е негово, а то не е. Затова контактната ни група е от хора, доказани пред евроатлантическите ни партньори - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, като оставихме отворена вратата за всеки, който пожелае от другите партии, да вкара в този екип човек", допълни той.

Втората приоритетна тема, според Борисов, е диверсификацията на газовите доставки.

"Нормално е след избори всички да сме в различни настроения. Изборите показаха, че народа каза "Да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват „Възраждане“, но за нас, за разлика от тях, е важно какво мислят посолствата, защото те са преките изразители на политиката на тяхната държава и аз се съобразявам с нашите партньори от Брюксел и НАТО. Не чух от ПП да говорят по темата за запазването на евроатлантическата ориентация и пряко да подпомагаме нашите приятели от Украйна, както го прави целия демократичен свят. Те дори увъртат и казват, че с противника на това - БСП, ще правят съюз", заяви Борисов.

Той призова политическите лидери да се отдръпнат, за да може контактната група да работи по-добре.

"Ако влезем така разделени и в Народното събрание, как ще приемем бюджета? Асен Василев ще си говори за увеличение на всичко без да има възможност за това. Много харесвам слогана на „Демократична България“ – Доверете се на разума. Аз искам разумът да надделее. ДПС е партия, която всичко, което изброиха днес от "Продължаваме промяната", ще ги подкрепи. И като ги подкрепи, това коалиция ли ще бъде? Продължавам да си мисля, че някоя сутрин може да осъмнем с много тежка катастрофа в Запорожие и тогава всички ще забравим какво друго сме си говорили, защото това ще е тема номер 1", допълни той.

Според него програмата, която представиха от "Продължаваме промяната", не може да се изпълни със запазване на 3% дефицит в бюджета.

Относно заявките за закупуване на самолети "Грипен", Борисов коментира, че според него втората част на новата ни ескадрила трябва да е съставена от същия тип самолети като първата - Ф-16.

"Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. И, дайте сега, по темите на контактната група да постигнем единомислие, за да може да ги вкараме после в парламента", заключи лидерът на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Категорично сме против разходи за самолети "Грипен"
БСП: Категорично сме против разходи за самолети "Грипен"
Военният министър: Служебният кабинет не закупува самолети, а събира оферти
Военният министър: Служебният кабинет не закупува самолети, а събира оферти