НОВИНИ

"Продължаваме промяната" няма да разговаря с ГЕРБ за първия мандат, остава конструктивна опозиция

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:00, 07.10.2022 (обновена)
5399
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ и няма да влиза в коалиция с първата политическа сила. Решението е на Националния съвет на партията снощи.

Асен Василев заяви, че най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление, което да преведе страната през тежката зима.

"Българските избиратели бяха изправени пред много ясен избор - от една страна управление, което видяха последните 8 месеца, от друга - връщане към управлението на ГЕРБ и г-н Борисов. Изборът беше направен. От тук нататък мандатоносителят има възможността и правото да сформира кабинет", каза Асен Василев.

Макар и сложно, със 67 депутати - точно колкото сега имат ГЕРБ-СДС, от ПП напомниха, че са успели да съставят правителство на принципа, че е нужен нов модел на управление. Василев добави, че коалицията ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", свалила кабинета Петков, разполага в момента със 130 депутатски места. Затова и партията му избира да бъде конструктивна опозиция, да не пречи на сформирането на кабинет и предлага редица приоритетни политики, които се надява да бъдат подкрепени от 48-ото НС.

Политиките, които "Продължаваме промяната" ще подкрепи, включват:

  • Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции
  • Механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия
  • Минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата от първи януари 2023, което към момента се равнява на 860 лв.
  • 20% увеличение на пенсиите, така че да изпреварват инфлацията
  • Нова дефиниция за енергийно бедни
  • Две тарифи за ток, вода и парно на база на консумацията
  • Вдигане на данъчния кредит за семейства с деца на 50%
  • Таван на цената на тока за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас
  • Таван за цената на газа от 300 лв.
  • Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата.
  • Стартови заплати за младите медици от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за млад лекар
  • Запазване на сега съществуващата данъчна политика
  • Бюджетен дефицит до 3%
  • Подкрепа за влизане на България в Еврозоната и Шенген
  • 160 000 лв. праг за регистрация по ДДС
  • Приемането на 22 закона, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

"По тези политики ще говорим с всички парламентарно представени политически сили в рамките на комисиите в парламента", каза Асен Василев. Ако те бъдат приети - това ще бъде добре за всички българи, уверени са от партията.

Петков допълни, че "Продължаваме промяната" няма да прави обща парламентарна група с "Демократична България", за да получат първия мандат, защото "не редно да се подменя вотът на избирателите чрез политически конструкции".

От ПП очакват разцепление в редиците на партията, ако все пак в зала бъде гласувано евроатлантическо правителство, предложено от ГЕРБ -СДС.

"Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е евроатлантическо правителство без корупция", каза Петков.

"За нас евроатлантическата ориентация на България не стои под въпрос и ние ще подкрепим всякакви геополитечки решения на бъдещия парламент. Доколкото това изисква подкрепа на правителството, това няма да се случи както вече оповестихме - първият мандат ние няма да го подкрепим", каза Даниел Лорер.

Бойко Борисов за ПП: Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали

В 48-ото Народно събрание от партията ще излъчат заместник-председател на парламента, защото по традиция председателят се номинира от най-голямата политическа сила, заяви Асен Василев. Той подчерта, че най-важното за България е да има стабилно управление.

"Ние ще сме конструктивни, няма да пречим на формирането на кабинет и има редица политики, които сме готови да подкрепим и се надяваме да бъдат предложени. Нашата цел е България да премине през зимата с редовен кабинет", заяви той.

Снимки: Десислава Кулелиева

Предлаганите от "Продължаваме промяната" политики биха стрували на държавата около 3 млрд. лева за една година. Според изчисленията на партията е възможно те да бъдат осъществени при запазване на 3% дефицит в бюджета, но само при условие че разходите се правят прозрачно и без корупция. Затова от партията предлагат приоритетно проекта за антикорупционно законодателство.

От "Продължаваме промяната" се обявиха против действията на служебния кабинет за закупуването на изтребители "Грипен". Според тях подобно решение трябва да се вземе от редовно Народно събрание.

Освен това от партията са принципно против поръчките на нови самолети преди у нас да е пристигнала първата пратка Ф-16.

"Никакви самолети не трябва да се купуват преди да дойдат първите поръчани. Да плащаме напред за нещо, преди да сме получили още първата поръчка е безотговорно поведение, както към българските избиратели, така и към ВВС", заяви Асен Василев.

Ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и вторият мандат отиде при "Продължаваме промяната", от партията ще определят действията си след одобрение на Националния съвет.

Вижте цялата пресконференция тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо: Мачът с Лудогорец ще бъде решаващ за второто място
Жозе Моуриньо: Мачът с Лудогорец ще бъде решаващ за второто място
Балкан Ботевград привлече гръцки гард
Балкан Ботевград привлече гръцки гард