НОВИНИ

Днес започва проверката на машините, които изписаха "Дневникът е подправен"

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 07.10.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния ден се появи надписа "Дневникът е подправен". Ще се проверяват и други две устройства, които са се оказали със сменен хеш код. Това заяви в "Денят започва" председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

В проверката ще участват представители на ЦИК, на изпълнителя, отговорен за техническото осигуряване на машините - "Сиела Норма" и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от проверката да излязат най-късно в понеделник като е възможно причините да станат ясни още този следобед, уточни Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са публикувани на сайта на ЦИК. Като резултат от машинното гласуване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които вече са обработени.

По думите на Камелия Нейкова ниската избирателна активност показва, че "избирателите са се уморили от избори". Тя увери, че гласовете на хората, които са посочили "Не подкрепям никого", не се разпределят към парламентарно представените политически сили.

"Гласът им е действителен, но не участва при разпределение на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. Така че избирателите трябва да са спокойни, че техният глас „Не подкрепям никого“ не отива при никоя парламентарно представена партия", каза тя.

При следващите избори ЦИК ще вземе предвид новите данни за населението на НСИ и това ще наложи преразпределение на мандатите в различните области, допълни Нейкова. Тя увери, че за следващите ще бъде създаден избирателен район за българите в чужбина, както е заложен в Изборния кодекс.

Според нея са машините трябва да отговаря държавата, а не частна фирма.

"Според мен не е нужно частна фирма да осигурява машините. Обърнали сме се към изпълнителната власт да съдействат с ИТ експерти, които да обезпечат техническото осигуряване на машините, но не получихме достатъчно предложения, така че да се обезпечи този процес. При инсталирането на машините преди изборния ден работят около 200 - 250 души, защото всяко устройство се инсталира по отделно. Честно казано, аз не вярвам в държавата да няма 250 ИТ експерта, които работят в различни ведомства, но може би затова че изборите бяха предсрочни като че ли нямаше готовност това да се случи сега. Иначе ЦИК започна подготовка в тази посока и с нея успяхме да направим частичните местни избори самостоятелно с помощта на няколко експерта. Но все пак едно са 100 машини, друго е 11 000", каза Нейкова.

Тя допълни, че ЦИК продължава почти ежедневно да търси съдействие от МС за осигуряването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се ползва частен склад с наем от около 47 000 - 48 000 месечно, който допълнително се оскъпява от логистиката по време на избори.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Катар с любопитнo решение около месец преди старта на Мондиала
Правителството на Катар с любопитнo решение около месец преди старта на Мондиала
Високо във въздуха: Балонена фиеста започна в американския щат Ню Мексико
Високо във въздуха: Балонена фиеста започна в американския щат Ню Мексико