НОВИНИ

Родители на протест срещу ремонт на детска градина в София

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 07.10.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Родители се събраха на протест пред администрацията на район "Изгрев" в София. Причина за недоволството им е предстоящия ремонт за разширяването на 23 ДГ "Здраве".

Подробности вижте във включването на Алекс Донев.

Родителите твърдят, че са уведомени за ремонта едва на 16 септември като все още няма яснота къде ще бъдат разпределени децата им по време на строителните дейности. Не е сигурно и дали малчуганите, които са под предучилищна възраст, ще могат да посещават друго детско заведение докато тече ремонта.

Пред БНТ кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев заяви, че в района предстои най-голямото разширение на детски заведения в София. Ще бъдат осигурени нови 500 места. Към момента 762 деца от района не са приети в детско заведение.

"Тук съм изключително изненадан, че при положение че започваме голямо разширение на една от детските градини в района, има мнение на родителите да отложим ремонта и да започнем лятото, което пък ни вкарва в следващата учебна година. Разбирам, че част от децата са в предучилищна възраст, затова е създадена организация те да бъдат разпределени в останалите детски градини в кв. "Изток" и това ще бъде направено. Трябва да знаем, че с магическа пръчка нищо не става. Да, това не са перфектните условия, но това са оптималните условия, които можем да подсигурим. Законът ни задължава да осигурим места само за децата в предучилищна възраст, а ние правим усилия да подкрепим всички", обясни Георгиев.

Всяка година в София над 10 000 деца остават извън системата заради недостига на места в детските заведения.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексцесии прекратиха мач в Аржентина, има един загинал
Ексцесии прекратиха мач в Аржентина, има един загинал
Арсенал с класика срещу Бодьо/Глимт
Арсенал с класика срещу Бодьо/Глимт