НОВИНИ

Бойко Найденов: Санкциите по "Магнитски" вероятно няма да са окончателен акт на САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 04.06.2021
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Както обикновено, чакаме някой отвън да свърши нашата работа. Може би точно в това се крие проблемът. Това коментира в "Денят започва" относно санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и други лица от България бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Това е акт на чуждо правителство, ние четем само спуснатото съобщение от американското посолство, но не знаем какво има вътре в самото разследване, обясни Найденов.

Дълбоко се съмнявам, че някакъв материал от това разследване ще бъде предоставен. Това е административна проверка и какви данни са събрани, ние можем само да гадаем. Нашите институции са длъжни да образуват разследване и да проверяват, въпросът е как биха могли да бъдат приобщени подобни доказателства, допълни Найденов.

Най-вероятно тези проверки продължават, подозирам, че това няма да е окончателен акт, смята правозащитникът.

Очевидно имаме проблем с преследването на дадени видове престъпност. Ние получаваме постоянни упреци отвън, а и вътре вече се задава този въпрос - защо в България имаме толкова голяма корупция. Очевидно е, че нещо куца и хората започват да го осъзнават но докъде ще стигнем, не знам, допълни Найденов.

Според него, това е политически въпрос, не правен.

Много трудно е да очакваме, че политици, замесени в корупционни схеми, ще създадат и ще подкрепят едно подобно разследване и подобна активност на правоохранитителните органи.

Проф. Асен Асенов: Санкциите по закона "Магнитски" са окончателни, не подлежат на обжалвания в съда

Относно протестите с искане за оставка на главния прокурор, Найденов каза, че според него проблемът не е в човека Иван Гешев.

В страните, където тази система функционира на достатъчно добро ниво, никой не знае името на техния главен прокурор, хората си вършат работата. У нас системата дава някакъв дефект, но във всеки случай, според мен се налага някакъв вид децентрализация, премахване на варианта един човек да може да контролира цялото обвинение. Въпросът е как да стане, има разбира се, начини.

Относно спецсъдилищата Найденов смята, че това звено на съдебната система излезе доста извън рамките, в които беше създадено.

Идеята беше да се създаде малък специализиран съд, който да поеме делата за организирани престъпни групи, които не могат да бъдат съдени на местно ниво, тъй като има достатъчно силно влияние. По-късно идеята прекрачи границите на разумността и се отиде към някакъв абсурд всички по-чувствителни дела да отиват там.

Над 70% от разрешенията за подслушване са дадени от тези съдилища. Вижте, че в СГС почти няма дадени разрешения за подслушване, обясни правозащитникът.

Николай Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушване на политици

Според него дали подслушванията на политици са незаконни или не трябва да бъде установено от надлежния орган и това няма как да стане без надлежна проверка.

Тази тема периодично се повтаря и трябва да се стигне до края - съдът да каже дали дадено подслушване е законно или не и дали има злоупотреби с прилагането на СРС. Понякога може да има воля, но да няма възможности, понякога може да има възможности, но да няма воля. В България обикновено и двете липсват, каза Найденов.

Има една теза - абсолютната власт корумпира абсолютно. Когато няколко души контролират всичко, това ти дава някаква свобода да прекрачваш всичко. Затова е необходимо да има гражданско общество и независими институции, обясни бившият директор на Националното следствие.

Относно промените в службите от новия служебен кабинет, Найденов обясни, че това е нещо нормално. Няма хора, които да са вечни на дадени място, винаги когато има политически промени, има и персонални промени, това е факт.

Службите за сигурност и съответните органи не си вършат работата, за съжаление е така. Да, има някакви доклади непрекъснато, че се подобрява тяхната работа, но хората усещат точно обратното, призна Найденов.

Отново протест пред Съдебната палата - искат оставката на Гешев

Относно исканата оставка на главния прокурор, Найденов коментира - хората сами решават каква гражданска позиция да приемат. Разбира се, има ВСС, парламент, има Министерски съвет, всеки трябва да действа в рамките на своите правомощия и да поставя въпросите, които смята, че са важни за обществото.

За мен политическият проблем е, че е необходимо наистина да се създадат работещи структури - правораздавателни и правоохранителни, допълни Найденов.

Вижте целия разговор във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА САНКЦИИТЕ НА САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адв. Дерменджиев: Твърди се, че всички санкции се налагат заради закона "Магнитски", не е така
Адв. Дерменджиев: Твърди се, че всички санкции се налагат заради закона "Магнитски", не е така
Слаб интерес към ваксинирането в Благоевград
Слаб интерес към ваксинирането в Благоевград