НОВИНИ

Бойко Ноев: РСМ е страната кандидат и тя трябва да изчака решението на България

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 18.12.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

За пръв път от много години насам има синхрон във взаимодействието на властите - президент, парламент, правителство. Това е много важно не само за отвоюването на завладяната държава от гражданите, но и за ускоряването на икономическото развитие, борбата с корупцията. Сигурен съм, че това ще продължи и във външната политика, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" политикът и дипломат Бойко Ноев.

В изминалите години едноличната власт в лицето на бившия премиер провеждаше една странна външна политика, базирана на козируване, на целувки, на прегръдки, която доведе до това, че България по много въпроси остана неясна за международната общност и не само в нашата категоричност в отношенията с НАТО, но включително и в отношенията с Република Северна Македония, коментира Ноев. Според него по отношение на политиката с РСМ външната ни политика е била особено пагубна.

Ноев изтъкна прагматизма на министър-председателя Кирил Петков, който иска да бъде направен анализ, преди да се предприемат конкретни стъпки във всяка една от политиките. Той допълни, че е много важно такъв анализ да бъде направен и по отношение на Република Северна Македония.

"Ние също искаме нещата да станат по-бързо, обаче страната кандидат е Република Северна Македония. Тя има да изпълнява важни критерии", така той коментира желанието на президента Пендаровски решението на България да се вземе по-бързо.

По думите му 4 години нищо не се е случило в отношенията с РСМ.

"Вместо след подписването на Договора за добросъседство те да вървят нагоре, тръгнаха надолу. Те разчитаха много на международен натиск и спряха на практика да изпълняват договора. Премиерът Петков трябва да изясни с екипа си какви са причините Република Северна Македония да промени отношението си по изпълнението на договора. Дали България не е дала повод за това? Това всичко е важно да се направи като анализ", открои той.

Ноев посочи, че трябва да се работи в посока да бъде възстановено доверието между двете държави. Например заседанията на историческата комисия в РСМ трябва да са публични, защото никой не знае какво се говори на тях. Освен това България има едно много просто искане - Република Северна Македония, която е мултинационална, да запише в своята конституция сред националностите, които живеят там и българите.

Бойко Ноев призна, че има натиск върху страната ни да промени позицията си по отношение на Република Северна Македония, но той беше категоричен, че България няма да промени позицията си по отношение на равноправието.

"Политикът, който би направил тази промяна, той няма да остане един ден на власт. Затова предложението на президента Радев за КС е много важно, по този начин той дава рамо на Кирил Петков в сложна ситуация, когато опозиция и други недоброжелатели чакат да му скроят някакъв номер. Въпросът за отношенията с РСМ е изключително деликатен и сложен. Радев протяга ръка. Той ще покани всички политически сили, ще покани изпълнителната власт на една дискусия да се види къде седим и какво правим", изтъкна експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къри изведе Голдън Стейт до успех в Бостън
Къри изведе Голдън Стейт до успех в Бостън
Тома Биков: Имаме ляво-либерално управление, в това няма нищо лошо
Тома Биков: Имаме ляво-либерално управление, в това няма нищо лошо