НОВИНИ

Бойкотите на олимпийските игри

Гледайте и предаването "Истории от Олимпийските игри", което се излъчва всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1 и от 19:00 ч. по БНТ 3!

бойкотите олимпийските игри
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 23.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Като огромна трибуна за изява и въздействие, олимпийските състезания не веднъж са ставали сцена на различни политически актове. Олимпийските игри са част от обществения живот и няма как да останат встрани от световните политически процеси. Най-сериозно засегнати в това отношение без съмнение са игрите в Москва 1980 и Лос Анджелис четири години по-късно. В края на декември 1979 година съветски танкове навлизат в Афганистан. В отговор американският президент Джими Картър призовава към бойкот на Олимпийските игри в Москва, ако военните не се изтеглят до 20 февруари. Това не се случва и американците зачеркват игрите. Към тях се присъединяват Канада, Германската федерална република, Япония, Китай, Кения и Норвегия.

Някои от американските съюзници обаче изпращат свои делегации в Москва - като Великобритания, Франция, Финландия, Италия и Испания. В крайна сметка около 63 държави пропускат игрите, въпреки че не всички официално бойкотират. Това се отразява на спортното равнище на състезанията и конкурентността в някои спортове. Ответният удар е на Игрите в Лос Анджелис 1984.

В Сеул през 1988 за първи път в период от 12 години дават възможност за състезания между Съветския Съюз, САЩ Западна и Източна Германия. Северна Корея обаче отказва да участва, след неуспешни опити да получи поделено домакинство. Съпричастни бойкот обявяват Куба и Етиопия.

Политически турбуленции разтърсват игрите в Мелбърн през 1956 година. На 29 октомври Израел откъсва от Египет Синайския полуостров - в отговор Египет, Либия и Ирак бойкотират Олимпийските игри. На 4 ноември съветски танкове нахлуват в Будапеща. В знак на несъгласие Холандия, Испания и малко изненадващо Швейцария отказват участие в игрите и това е може би първият истински бойкот в модерната ера.

26 държави - 22 от тях африкански, пропускат игрите в Монреал 1976 година като знак на протест срещу толерирането на апартейда в Южна Африка.

Откъс от предаването "Истории от Олимпийските игри", което се излъчва всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1 и от 19:00 ч. по БНТ 3!

Още истории от предаването:

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българката Филипа Филипова беше главен съдия на международния турнир "Бианка Панова Интернешънъл къп 2023"
Българката Филипа Филипова беше главен съдия на международния турнир "Бианка Панова Интернешънъл къп 2023"
Преместиха демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)
Преместиха демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)