НОВИНИ

БОК внася жалба за ощетяването на щангиста Христо Христов

бок внася жалба ощетяването щангиста христо христов
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
bnt avatar logo
от БНТ
06:23, 04.08.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов ще внесе официална жалба до спортния директор на Международния олимпийски комитет Кит Маконел.

В нея, наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи, за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

„Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на Олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен“, се казва в изявлението на БОК.

Щангистът Христо Христов беше лишен от спечелването на бронзов медал от Олимпийските игри в Токио в категория до 109 килограма. В изтласкването българинът вдигна последователно 213 и 219 килограма, след което направи успешен опит и на 222 кг, но впоследствие съдиите прецениха, че той е извършил фаул в заключителната фаза и не зачетоха опита му.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова постигна първи успех в Токио
Евелина Николова постигна първи успех в Токио
Предупреждението за опасно горещо време остава в сила и днес
Предупреждението за опасно горещо време остава в сила и днес