Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Болниците са в пълна готовност да поемат новата ковид вълна

от БНТ
08:16, 19.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Болниците са в пълна готовност да поемат новата ковид вълна и въпреки факта, че в новия план е възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях. Това заяви в "Денят започва" Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

Болниците са подложени на двоен натиск, подчерта тя, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо", заяви Димитрова.

Агресия срещу лекар заради поставена ваксина в Русенско

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото, допълни тя.

Отново агресия в Русе: Близки на пациент нахлуха в ковид отделение

"Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на министъра на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е личен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото. В крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия", коментира Свилена Димитрова.

Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Надал записа втора чиста победа на Australian Open
Надал записа втора чиста победа на Australian Open
Ашли Барти с втори убедителен успех в Мелбърн
Ашли Барти с втори убедителен успех в Мелбърн