НОВИНИ

Болниците са в пълна готовност да поемат новата ковид вълна

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 19.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Болниците са в пълна готовност да поемат новата ковид вълна и въпреки факта, че в новия план е възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях. Това заяви в "Денят започва" Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

Болниците са подложени на двоен натиск, подчерта тя, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо", заяви Димитрова.

Агресия срещу лекар заради поставена ваксина в Русенско

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото, допълни тя.

Отново агресия в Русе: Близки на пациент нахлуха в ковид отделение

"Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на министъра на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е личен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото. В крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия", коментира Свилена Димитрова.

Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал записа втора чиста победа на Australian Open
Надал записа втора чиста победа на Australian Open
Ашли Барти с втори убедителен успех в Мелбърн
Ашли Барти с втори убедителен успех в Мелбърн