НОВИНИ

Борба за живот: Самотен баща на две деца страда от тежко заболяване

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:45, 06.01.2023
46449
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Самотен баща с тежко заболяване се бори за нормален живот. Светлозар Дончев от София страда от рядката диагноза болест на Бюргер. Ежедневно използва скъпи поддържащи лекарства, без които има реална опасност да загуби краката си.

"Започнаха много силни болки в краката, силни в смисъл непоносими", разказа Светлозар Дончев.

През 2019 г. животът на самотния баща с две деца напълно се променя. Тогава всяка крачка става непосилна, а шкафовете у дома му - пълни с лекарства.

"Намерих частен лекар. Времето за преглед беше 30 минути, този човек ме преглежда час и половина. Още от тогава знаех, че нещо се случва. Тогава всъщност за първи път чух думата Бюргер", обясни Светлозар.

Скоро след първия преглед мъжът не можел да стъпи на крака. Не можел да продължи и работата си в строителството. И прикован на легло разчита единствено на добрите сърца на хората - от пари за наема на жилището до специалните инжекции, които струват над 4000 лв. на месец. Чрез лекарствата ампутацията се отлага, а надеждата живее - мъжът вече може да изминава по около 50 метра без патерици. Двете му деца са неотлъчно до него. Мечтите им са обикновени - искат просто някой ден да се разходят с баща си в парка. Тежко обаче приемат страданията му.

"Заболи ли ме, аз изохкам ли и той се свива на топка и почва да реве. Каквото и да си пожелаваме по празници, пожелавайте си само здраве", каза Светлозар Дончев.

Мечтите на самотния баща също са обикновени.

"Искам един ден и аз да мога да помагам на хората. Ей, това не е невъзможно. Говорих с доктора и той ми каза, че може да се стигне до там да съм толкова добре, че даже да отида на работа", допълва мъжът.

Вече са ампутирани няколко от пръстите на краката на Светлозар. За да не му бъдат ампутирани краката, мъжът не трябва да спира лечението си.

Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар да оздравее, е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

PayPal: Svetlozar Donchev@mercedes5801

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халвор Егнер Гранеруд триумфира в 71-то издание на "Четирите шанци", Зографски остана 36-ти
Халвор Егнер Гранеруд триумфира в 71-то издание на "Четирите шанци", Зографски остана 36-ти
В Калофер отбелязаха 175 години от рождението на Христо Ботев
В Калофер отбелязаха 175 години от рождението на Христо Ботев