НОВИНИ

Иван Иванов: Над МВР все още тегне сянката на едно дълго политическо инженерство

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 06.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидентът, при който наши полицаи загубиха живота по време на служба при сблъсък с автобус, пълен с мигранти, постави под сериозен въпрос по какъв начин се управлява Министерството на вътрешните работи - това заяви в студиото на "Още от деня" депутатът от БСП Иван Иванов.

Той обясни, че заради последвалите инциденти, подаването на оставка от страна на министъра на вътрешните работи е личен акт, с който може да поеме отговорност за случващото се в системата, което е и европейска практика.

"Бяхме свидетели как главният секретар подаде оставка, тя не беше приета и нещата продължиха постарому, докато стигнахме до още по-фрапиращ случай, при който служител на МВР превозва нелегални мигранти, което означава, че в Министерство на вътрешните работи има изключително сериозен проблем", каза Иванов.

Според него сред необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети е на първо място да се чуе гласът на работещите в системата, защото "в резултат на 12-годишното управление на ГЕРБ МВР се превърна в обърната пирамида - тези, които не изпълняват ангажиментите по охраняване на границата, по охраняване на обществен ред и сигурност, са в повече от тези, които имат натоварването", подчерта Иванов. Акцент постави и върху ниското заплащане, както и върху неотложната реформа, която трябва да се проведе. Иванов е категоричен, че е нужен нов закон за МВР.

Допълни, че личният състав, който работи в напрегната среда трябва да бъде увеличен и трябва да получи адекватно заплащане. Необходимо е да се намали администрацията и да се увеличи броят на полицаите, които се грижат за реда и сигурността. Освен това е належащо да се повиши юридическата подготовка на кадрите. Материално-техническата база на българската полиция е една от най-остарелите в Европа.

По думите му над МВР все още тегне сянката на едно дълго политическо инженерство, каза още той. При липса на кабинет, няма как да бъде проведена реформа и ескалацията на престъпленията се дължи именно на това.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на ПСЖ е готово да се раздели с Неймар за около 50-60 милиона
Ръководството на ПСЖ е готово да се раздели с Неймар за около 50-60 милиона
Как в страната беше отбелязан празникът Богоявление (ОБЗОР)
Как в страната беше отбелязан празникът Богоявление (ОБЗОР)