НОВИНИ

НС отхвърли декларацията на "Продължаваме Промяната", те ще върнат мандата неизпълнен (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:18, 06.01.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентът отхвърли декларацията на "Продължаваме Промяната" с основните управленски приоритети. Декларацията беше тест дали от ПП имат мнозинство за кабинет. В понеделник те ще върнат на президента папката с втория мандат неизпълнен.

Декларацията на "Продължаваме Промяната" с основните приоритети пред 48-ото НС беше гласувана без дебат. "Против" гласуваха от ГЕРБ-СДС и "Възраждане". Документът беше подкрепен, освен от ПП, и от "Демократична България". А ДПС, БСП и "Български възход" се въздържаха при гласуването.

Кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната" Николай Денков защити от парламентарната трибуна четирите основни цели за развитието на страната, заложени в декларацията, както и предвидените конкретни мерки в областта на икономиката, социалната политика, националната сигурност и енергийната независимост.

"Сега е моментът да видим дали 48-ото НС е на висотата да се обедини около такива дългосрочни общонационални цели и да потърси възможност за реализация през следващите месеци, защото ако няма такива цели, смисълът на неговото съществуване е под въпрос", заяви Николай Денков - кандидат за премиер на "Продължаваме Промяната".

Въпреки че председателстващият заседанието Росен Желязков няколко пъти подкани присъстващите да коментират декларацията, никой не взе думата и така веднага се премина към гласуване. "Продължаваме Промяната" не получиха подкрепа. Постфактум се направи опит за дебати чрез процедурни хватки, но той също приключи бързо. Тома Биков от ГЕРБ-СДС нарече документа полууправленска програма, защото са пропуснати цели сектори. Отбеляза, че липсват и около 10 души в залата от тези, които я подкрепят. Обвини депутатите от ПП, че не са защитили в залата декларацията.

"Тя беше отхвърлена или гласувана като нещо между другото и поради тази причина този втори мандат на него ще се гледа като нещо между другото. Затова върнете мандата и, дай боже, третият мандат да не губим времето на хората, а да направим нещо по-съществено", заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Асен Василев аргументира подхода им първо да формулират политиките и после да определят персоналния състав.

"Това, което, колеги от ГЕРБ, чухме от вас, е: Не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете, защото това е начинът, по който вие правите политика", заяви Василев.

След гласуването от "Продължаваме Промяната" бяха готови веднага да отидат при Радев и да върнат втория мандат, но след разговор с президентската институция стана ясно, че това ще се случи в понеделник.

В кулоарите от "Демократична България" поискаха от държавния глава да направи още един цикъл консултации. Коментираха и дали те биха приели третия мандат.

"Третият мандат не е награда от лотарията, която получаваш, това е тежка отговорност. За да можем да я поемем, ние трябва именно с такава отговорност, с която винаги сме подхождали, първо да констатираме ангажираща готовност на политическите сили да направим тези реформи, за които говорим. Ако такава готовност има, ние няма да побегнем от собствената си отговорност. Ако президентът ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит да предложим именно такова управление, а не някакво", коментира Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

"Възраждане" настояват час по-скоро този парламент да приключи работа.

"Няма да има правителство с третия мандат. Това, което казахме за втория, важи и за третия. Като получат третия мандат, нека хората, които го получат, да бъдат така добри и да го върнат, защото само ще загубят време отново", заяви Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

ДПС, БСП и "Български възход" не коментираха днес декларацията и следващите политически ходове нито в залата, нито в кулоарите.

Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков ще върне втория мандат неизпълнен в понеделник в 10.00 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдни вечер по време на война: Спазва ли се примирието в Украйна?
Бъдни вечер по време на война: Спазва ли се примирието в Украйна?
Александра Фейгин и Лари Луполоувър ще участват на Европейското първенство по фигурно пързаляне във Финландия
Александра Фейгин и Лари Луполоувър ще участват на Европейското първенство по фигурно пързаляне във Финландия