НОВИНИ

Русия все още не е отговорила на питането на МВР защо е издирван журналистът Христо Грозев

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:41, 06.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър Иван Демерджиев все още очаква отговор на писмото, което е изпратил в края на миналата година до Руската федерация защо е издирван журналистът Христо Грозев. "Демократична България" искат да бъде изслушан главният прокурор.

Служебният вътрешен министър изтъкна, че България има отношение към организирането и подпомагането на охраната на Грозев.

"За да получим информация от Руската федерация какви са причините той да бъде включен в съответния списък и да бъде по някакъв начин издирван, аз изпратих официално писмо в края на миналата година, с което поисках Руската федерация да посочи тези причини. Това писмо се движи по дипломатичен път, в момента очакваме, след като премине съответният ред, да получим отговор", заяви Иван Демерджиев.

ДПС цитираха данните, изнесени от Грозев, за дейности на руски агенти в България, и запитаха.

"Дали са започнали разследвания за действия или бездействия на български служби, включително и при предишното правителство?", каза Станислав Анастасов от ДПС.

"Аз съм убеден, че ДАНС работи по въпроса", отговори Демерджиев.

За "Демократична България" най-важно е да се гарантира животът и безопасността на Христо Грозев. Смятат, че България не трябва да бъде плацдарм на нито едно разузнаване.

"За съжаление, България се е превърнала в троянския кон на Русия в ЕС и ще се мъчим да променим това. Като едно изслушване на главния прокурор, защото той има доста въпроси, на които трябва да отговори. Става дума например за складовете военните, които бяха взривени от руското ГРУ, за което българската прокуратура, да кажем, не бърза да ги реши", коментира Ивайло Мирчев.

Лидеръзт на "Възраждане" изтъкна, че предадените български граждани на съд в чужбина са десетки.

"Или даваме всички или не даваме никой, разбирате ли? Ако този човек е извършил престъпление спрямо законите на Руската федерация, трябва да го съдим ние", каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Вчера пред комисията за контрол над службите Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да се прибере в България. И определи издирването му от Руската федерация като атака върху свободната журналистика извън Русия.

По темата работят: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите извън първите 60 на спринта в Поклюка
Българите извън първите 60 на спринта в Поклюка
Ботев Враца стартира подготовката с едно ново попълнение
Ботев Враца стартира подготовката с едно ново попълнение