НОВИНИ

Президентът Румен Радев с критики за работата на парламента

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 06.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще обяви решението си за третия мандат в срок, заяви той минути, след като стана ясно, че декларацията на "Продължаваме Промяната" е отхвърлена. Той критикува работата на парламента, който, по думите му, е затънал в скандали, вместо да приема важните за страната закони.

Президентът Румен Радев коментира, че приоритетите в декларацията на ПП са такива, които трудно биха били изключени от програмите на която и да било партия.

"Това беше един опит на ПП чрез тази декларация да се потърси една по-широка подкрепа. Всички искат повече сигурност, всички искат по-силна икономика, по-качествено здравеопазване, образование, въпросът е как ще стигнем до тях", заяви президентът Румен Радев.

Депутатите отхвърлиха декларацията с приоритети на "Продължаваме Промяната"

Държавният глава критикува работата на парламента.

"Парламентът явно се дави все повече в скандали, все повече в предизборно говорене, а има важна работа за вършене. Парламентът обяви, че проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост са приоритет, но те не се движат с необходимата скорост, някои изобщо не са потеглили. Също така, в парламента непрекъснато се говори, че Шенген също е приоритет, но двата важни закона - за Шенген, за които апелирам от много време, това е антикорупционният, и законът за отговорността на главния прокурор, също не се движат", заяви президентът.

Радев: Ще обявя решението си за третия мандат в срок, парламентът се дави в предизборно говорене

Ако законите не бъдат приети, страната ни няма да може да се възползва от постигнатия дипломатически успех по двете теми, според него.

"За първи път България за тези 11 години получи ясна подкрепа и дата за Шенген. Това е най-късно октомври тази година, 2023 г., но за да се възползваме пълноценно, са критично важни тези два закона да бъдат приети в българския парламент", каза Радев.

За армията 2023 г. ще представи също предизвикателства, като най-голямото остава в авиацията. По най-наболелия проблем, а именно бойната ни авиация, се търси временно решение чрез заемане на изтребители втора ръка под лизинг.

"Ясно е вече - взе се решение за ескадрилата Ф-16, но докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила, способна да носи бойно дежурство, ще минат много години. Аз съм казвал - минимумът е 28-а, 29-а, 30-а година. Вариантите, по които работят в МО - това са изтребители втора ръка на лизинг. От съюзническа държава", каза президентът.

Правителството одобри проекта за закупуване на 8 нови изтребители Ф-16

Президентът заяви още, че националната сигурност не се гради за година-две - тя изисква усилия на цялото общество и затова настоява за дългосрочна визия за развитие на Въоръжените сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина изтъкнатият изобретател проф. Енчо Попов
Почина изтъкнатият изобретател проф. Енчо Попов
Оставиха в ареста тримата непълнолетни, задържани за убийството на мъж в село Гъмзово
Оставиха в ареста тримата непълнолетни, задържани за убийството на мъж в село Гъмзово