НОВИНИ

Борис Джонсън не уволни Доминик Къмингс

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:52, 25.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън не уволни главния си съветник Доминик Къмингс, въпреки призивите за оставка на високопоставения чиновник. Гласове за отстраняване се чуха и от Консервативната партия заради пътуване на Къмингс по време на ограничителните мерки.

Британската преса разкри, че в края на март съветникът на премиера е пропътувал близо 430 километра до дома на родителите си в Дърам, Североизточна Англия. Той е бил със съпругата си, която е имала симптоми на коронавирус.

После се появиха и публикации за още негови пътувания. Офисът на премиера обясни действията на Къмингс с желанието му да се увери, че 4-годишният му син ще получи адекватни грижи от роднините в случай, че прихване заразата.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Мисля, че е следвал инстинкта на всеки баща и на всеки родител и не го виня за това. Въпреки че имаше много други обвинения за случилото се докато е бил в самоизолация и след това, някои откровено неверни, вярвам, че е действал отговорно, законно и почтено.

Лидерът на опозиционните лейбъристи нарече решението на премиера да остави действията на Къмингс без последствия "обида за жертвите, направени от британския народ". Според опозицията премиерът "не е издържал теста по казуса Къмингс".

Сър Киър Стармър - лидер на Лейбъристката партия: Милиони хора в страната направиха най-мъчителния избор да не посещават роднините си, някои от тях болни и умиращи, и да не отидат на погребения. Тези хора заслужават по-добри отговори от дадените от премиера.

Доминик Къмингс е смятан за архитект на кампанията за Брекзит от 2016-а, дясна ръка на премиера и "сив кардинал" на кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускане на мерките в Мадрид и Барселона
Отпускане на мерките в Мадрид и Барселона
САЩ затвориха границите си за пристигащи от Бразилия
САЩ затвориха границите си за пристигащи от Бразилия