НОВИНИ

Борис Джонсън подаде оставка: "Благодаря за невероятния мандат"

bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 07.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Борис Джонсън подаде оставка като лидер на консерваторите във Великобритания. Той обаче остава премиер до есента, докато бъде избран негов наследник. Дотук се стигна, след като съпартийците на Джонсън оттеглиха доверието си от него и последва вълна от министерски оставки. За полтическия хаос от Лондон предава кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

След два дни на голямо политическо напрежение и лавина от над 50 оставки днес Борис Джонсън склони да се вслуша в призивите за достойно оттегляне като сам подаде оставка без да се стига до нов вот на доверие.

"Ясна е волята на парламентарната консервативна партия, че трябва да има нов лидер и следователно нов премиер. Съгласен съм, че процесът по избиране на този лидер трябва да започне сега. Графикът ще бъде обявен следващата седмица, аз ще остана на поста докато бъде избран нов лидер. Искам да кажа на милионите, които гласуваха за нас през 2019-а - Благодаря за този невероятен мандат!", заяви Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания.

Джонсън не пропусна да изтъкне заслугите си за Брекзит, масовото ваксиниране, помощта за Украйна и някои икономически мерки в борбата срещу поскъпването на живота. „Облекчение" обаче е най-изплозваната дума днес в британските медии, отразяващи реакциите не само в политическия елит, но и в обществото. Прекалено много станаха скандалите по време ръководството на Джонсън, той загуби доверието на съпартийците си и хората, особено когато става дума за „честност и почтеност". Големият въпрос сега обаче е дали трябва да се позволи на Борис Джонсън да остане на поста си до есента. Що се отнася до евентуален негов заместник надпреварата е широко отворена с фаворит на букмейкърите засега министъра за международна търговия Пени Мордант.

Автор: Веселин Паунов, кореспондент на БНР

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС поздрави Атанас Караиванов за избора му за президент на ПФЛ
БФС поздрави Атанас Караиванов за избора му за президент на ПФЛ
Митнически служители откриха над 310 000 недекларирани евро във въздуховода на камион
Митнически служители откриха над 310 000 недекларирани евро във въздуховода на камион