НОВИНИ

Борислав Георгиев: Смятам, че можем да спечелим поне две квоти за Париж 2024 още през лятото

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:51, 19.12.2022
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
борислав георгиев смятам можем спечелим поне две квоти париж 2024 лятото
Слушай новината

Главният треньор на националния отбор по бокс за ученици и юноши Борислав Георгиев, който е част и от щаба на женския ни представителен тим, постави много висока оценка за изминалата година в бокса.

Специалистът направи своя обзор за изминаващата 2022 г., която донесе много поводи за оптимизъм, не само в посока Париж 2024, но и към Лос Анджелис 2028.

"През тази година учениците и юношите спечелиха 6 медала от европейските първенства. При юношите можеше и да имаме златен медал, в лицето на Ангел Димитров. За мен той категорично бе ощетен срещу представителя на домакините от Италия. Спокойно можеше да стигне до финал, където съм убеден, че щеше да стане шампион, защото от другия поток противникът беше много слаб", анализира ситуацията Георгиев.

"От юношите остават двама медалисти в отбора – Ангел Димитров и Силян Попов. Учениците, които взеха медали се качват при юношите, което ще сформира много силен отбор. Има изключително талантливи деца, които във времето мисля, че ще дадат солидни резултати. Много позитивно съм изненадан и от състезанието в Ботевград за мъже, жени и девойки. Направиха ми седем-осем момиченца впечатление. При една хубава подготовка, мисля, че ще се реализират и при жените в близко бъдеще, но трябва да се работи и да следваме план за Лос Анджелис 2028", каза още специалистът.

Борислав Георгиев, който през миналата година изведе Стойка Кръстева до олимпийското злато в Токио коментира и представянето през годината на Севда Асенова и Светлана Каменова.

"Няма какво да кажа за Севда – страхотен успех, първо бронз от Световното първенство, а след това и титла при жените. Тя е в елита на женския бокс. Много приятно съм изненадан също така и от Венелина Поптолева. Погледите бяха съсредоточени върху Светлана, Станимира и Севда, но Венелина беше приятната изненада на българския отбор с това второ място и ни помогна да завършим трети в отборното класиране, което е страхотен успех за България. Колкото до Светлана, при нея съм доволен най-вече от личностното ѝ израстване. През лятото тя претърпя тежка операция. Даже не бях сигурен, че ще успее да участва на европейското. Но момичето, с характер, трудолюбие и постоянство влезе в ритъм и размени по една победа с Ирма Теста. Продължаваме да работим, за да изчистим грешките", сподели Георгиев.

Специалистът разкри още, че вярва, че родните ни представителки могат да извоюват поне две квоти за Олимпиадата в Париж още през идното лято.

"Предстои много тежка година. Надявам се Странджа отново да събере едни от най-добрите боксьори в света. Предстои ни Световно първенство в Индия, а после са и Европейските игри в Полша, които са квалификация за Париж. В средата на годината ще е натоварено. Шест-седем състезания. Тежки и отговорни. Подготовката започва още на четвърти януари. Но съм оптимист и смятам, че можем да спечелим поне две квоти за Игрите още през лятото", констатира наставникът.

Накрая Георгиев коментира и случващото се в боксовата школа на Локомотив Сф, която през 2022 г. отбеляза 10 години от възстановяването си.

"Това бе най-силната ни година. Успяхме да вземем десет отборни купи от дванадесет възможни. Взехме купи при всички възрастови групи – ученици, юноши, младежи, жени и девойки. Няма как да не съм доволен. Преди 10 години клубът не функционираше. Аз се заех с него, възродих го. Лека полека започнах и от един сребърен медал в първата година, сега имаме 49 златни, 27 сребърни и 19 бронзови. 10 отборни купи и 5 европейски медала. Така, че се развиваме максимално нагоре", завърши Борислав Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнични концерти в духа на Коледа в ефира на БНТ 1
Празнични концерти в духа на Коледа в ефира на БНТ 1
Проучване на "Галъп": Българите предпочитат ЕС за партньор, Русия е на второ място
Проучване на "Галъп": Българите предпочитат ЕС за партньор, Русия е на второ място