НОВИНИ

Борислав Сарафов: Най-много кибератаки към страната ни има от Русия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 28.11.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Най-много кибератаки към страната ни има от територията на Русия. Това обяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който взе участие в конференцията между България и Кралската прокуратура на Великобритания на тема "Киберсигурност". Сарафов е категоричен, че киберпрестъпленията са престъпленията на новото време и са такива, за които няма граници.

"Човек може да е в една държава, но да извършва престъпления в друга. Затова доброто сътрудничество между правоохранителните и правоприлагащите органи е от изключителна важност, за да може да бъдат разкрити и доказани тези престъпления и в крайна сметка извършителите изправени пред съд. За съжаление, киберпрестъпленията се увеличават. Животът се дигитализира все повече. Стават все повече доставчиците на облачни услуги, а знаете че все по-голяма част от информацията отива в облачното пространство и вероятно почти всички престъпления, които се извършват и в реалния живот. Имайте в предвид, че във виртуалния свят остават повече следи отколкото в реалния стига да може човек да ги намери и да ги търси. С необходимите технически възможности и с необходимия софтуер, с който разполагаме именно благодарение на колегите ни от Съединените щати и Великобритания за нас те са лесно доказуеми. Нека никой да не си мисли, че е скрит зад компютъра и е анонимен. Напротив - тези престъпления дори се доказват по-лесно, стига да имаме необходимите познания и оборудване, и като софтуер, и като хардуер. В момента разполагаме с такова благодарение на нашите евроатлантически партньори от Великобритания и САЩ", посочи Сарафов.

Обикновено ни атакуват от Русия, както не е тайна за вас. Имаме известни съмнения, че в Русия са структурирани специални звена за такива атаки, дали са на държавно ниво, дали са се структурирали група хакери, тепърва ще установим. Имаме своите подозрения, но основно кибератаките и престъпления се вършат от територията на Русия и затова е трудно и комуникацията с руските власти, защото очевидно от там е трудно да очакваме отзивчивост и комуникация”, посочи още Борислав Сарафов.

Автор: Ангел Узунов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС определи като противоконституционна намесата на парламента в поддръжката на пътищата
КС определи като противоконституционна намесата на парламента в поддръжката на пътищата
Специално пред БНТ: Българка от остров Иския за размерите на бедствието
Специално пред БНТ: Българка от остров Иския за размерите на бедствието