НОВИНИ

Специално пред БНТ: Българка от остров Иския за размерите на бедствието

Продължава издирването на затрупани хора след свлачището

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:22, 28.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Загиналите при свлачището на остров Иския са осем души, сочат данните до момента. Сред тях са новородено бебе и две деца. Агенциите АНСА и РАИ Нюз съобщават, че е намерено тялото на 58-годишна българка, която има и италианско гражданство. От българското външно министерство са в контакт с италианските власти и проверяват информацията.

Пожарникари, полицаи, планински спасители и доброволци са в надпревара с времето. Издирват оцелели след свлачището в събота на неаполския остров Иския. Четирима души остават в неизвестност. Част от планината Епомео се откъсва и поток от камъни и кал помита всичко по пътя си. Хората на Иския са свикнали с природните бедствия. Пред БНТ българката Силвия Стоянова, която живее на острова, разказа за първите мигове на бедствието.

"Всички сме притеснени от цялата ситуация. Случи се в 5.00 часа сутринта. Районът, в който аз живея, е през един квартал. Отцепен е районът на бедствието, не може да се стигне до там. Около нас също има доста неприятни свлачища, но са много по-леки и, слава богу, няма никакви поражения. Все още има вулкан, който бяха казали, че не е действащ, но преди три години изригна", заяви Силвия Стоянова, жителка на остров Иския.

Смята се, че в основата на трагедията в градчето Казамичола Терме е незаконното строителство. Местни жители призоваха властите да спрат да си затварят очите за този проблем и да не издават разрешителни на сгради, които създават риск за сигурността.

По данни на италианската гражданска защита 90% от общините в страната са застрашени от наводнения и свлачища.

Според геолози в резултат на вулканичната активност на върха на планината се е насъбрало голямо количество пепел, камъни и дървета, а проливните валежи в страната са станали причина свлачището да се активизира.

"Преживявали сме земетресения, свлачища и какво ли още не, но има проблеми, които трябва властите да разрешат. Не можем да живеем по този начин", допълни Габриела Сориче, жителка на Казамичола Терме.

В района на Неапол е обявено извънредно положение. Около 200 души са евакуирани. Властите в Рим отпуснаха 2 млн. евро в помощ на пострадалите. Очаква се на Иския да пристигне премиерът Джорджа Мелони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Сарафов: Най-много кибератаки към страната ни има от Русия
Борислав Сарафов: Най-много кибератаки към страната ни има от Русия
ГЕРБ обвини ПП в щети в размер на 1 млн. лева в ББР
ГЕРБ обвини ПП в щети в размер на 1 млн. лева в ББР