НОВИНИ

Борисов: Финансово-икономическите мерки работят и дават резултат

Александър Марков
от Александър Марков
17:55, 05.09.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Политика

Премиерът Бойко Борисов очаква следващата година и половина да бъде най-тежката в икономически план. По думите му, финансово-икономическите антикризисни мерки на правителството работят и дават резултат. Бойко Борисов провери изграждането на разширението на столичното Околовръстно шосе заедно с министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде възстановено до 10 септември.

"Така изглежда провалена държава. Искам да ми покажат те какво са направили за 30 години. Направено. Ей така да застанат някъде и да видим. Но оставам на хората да преценяват", каза Борисов.

Разширението е за 142 млн. лв. от "Младост" до "Горубляне", като така ще бъдат вързани с бърз път автомагистралите Струма, Тракия и Европа. След ремонта по пътя ще има две платна с по три ленти за движение в посока.

"Хората за 2 минути ще стигат от "Младост" за "Тракия", нещо, което в петъчни и неделни дни стигаше до час - час и нещо.", каза министър-председателят.

Следващите 18 месеца ще бъдат тежки за страната, прогнозира премиерът.

"Предстоят най-тежките година и половина, даже бих казал, но за радост медицинските и здравните ни служби се справят засега и пак продължаваме да управляваме в Европа най-добре пандемията, без да усещат хората никакво психическо натоварване", каза Борисов.

Кабинетът подготвя още антикризисни мерки.

"В момента и финансово-икономическите мерки работят, подготвяме един план за следващите няколко месеца, защото влизайки в кризата и пандемията, държавата трябва да е подготвена. Който и да управлява тя трябва да бъде подготвена", заяви Борисов.

Според премиера няма нито един сектор в страната, който да не работи.

"Всичко това, което правим, е за хората и те го усещат. И повишението на заплатите, и допълнителните по 50 лв. към пенсиите, и заемите по 60-40, 80-20, подпомагането на секторите, те вече го усещат няколко месеца подред", категоричен бе министър-председателят.

Почти 1 млрд. лв. инвестиции е привлякла България, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов, който придружаваше премиера. Близо 400 млн. лв. са договорени със синдикатите и работодателите по инициативата на ЕС за възстановяване от COVID кризата ReactEU.

По-рано министър-председателят проведе среща и с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на синдикатите на "Мини Марица-Изток". В разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров. В рамките на срещата е взето решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество в енергийното министерство, за да се обсъди бъдещето на комплекса "Марица-изток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стратегията на Меси се провали! (видео)
Стратегията на Меси се провали! (видео)
Първи полет на модел на футуристичния Flying-V
Първи полет на модел на футуристичния Flying-V