НОВИНИ

Новини от света

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:48, 05.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Арести по време на антирасистки протест в Рочестър

Най-малко 8 души са арестувани, а няколко полицаи са ранени по време на антирасистки протест в Рочестър, Ню Йорк. Недоволството е провокирано от ареста и последвалата смърт на афроамериканеца Даниел Понд през март.

Поредна нощ на бурни демонстрации и в Портланд, Орегон. Протестите там се активираха след 100-те дни от смъртта на Джордж Флойд, който почина по време на арест през май. Следват още новини от света.

Протестите в Хабаровск продължават

За 57 път жители на руския град Хабаровск излязоха на протест. Причина за недоволството е арестът на бившия губернатор на региона - Сергей Фругал. Той беше задържан в началото на юли във връзка с разследване на криминална група, организирала убийството на двама бизнесмени през 2004-2005 година. Фругал отрича обвиненията. Сега демонстрантите настояват и за разследване на предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални.

Готви ли се Северна Корея за поредно изстрелване на балистична ракета?

Възможно е Северна Корея да подготвя изстрелване на балистична ракета със среден обсег на действие от подводница. Информацията е на американския Център за стратегически и международни изследвания. Анализират се спътникови снимки на пристанище в източната част на страната. на тях се вижда плавателен съд, от който би могла да бъде изстреляна ракета. Конкретни доказателства за подобен ход обаче няма. Пхенян успешно изстреля подобен тип боеприпас през 2016.

Иран вече разполага с 10 пъти повече обогатен уран от разрешеното

Иран вече има 10 пъти повече обогатен уран от разрешеното в международната спогодба за ядрената програма на страната. Количеството ми надвишава два тона. Данните са на Международната агенция за атомна енергия, чийто експерти бяха допуснати до едно от двете места, които се предполага, че са свързани с ядрената програма. Техеран продължава да настоява, че обогатеният уран се използва само за мирни цели.

Миналата година Иран започна поетапно оттегляне от международната ядрена сделка, подписана през 2015 г. от Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и САЩ. Техеран обяви намеренията си след като президентът Тръмп обяви, че Вашингтон се оттегля от спогодбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се удави на плажа в Силистар, издирват още един човек в морето
Мъж се удави на плажа в Силистар, издирват още един човек в морето
Тръмп: Вашингтон трябва внимателно да проучи фактите по случая "Навални"
Тръмп: Вашингтон трябва внимателно да проучи фактите по случая "Навални"