НОВИНИ

Борисов: ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:06, 05.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
борисов герб партията свали правителство
Слушай новината

ГЕРБ няма да е партията, която да свали това правителство, заяви Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Лидерът на ГЕРБ коментира вота на недоверие, който възнамеряват да внесат от "Възраждане".

"Разбира се, че ще подкрепим правителството в зала. Но ние не можем да си заравяме главата в пясъка и неща, които не вървят. Именно затова съм критичен, за да може да се използва времето, за да работим още по-добре. Това, което сме си поставили като план-график, ще го изпълним, същото изисквам и от правителството. Не да ни вкарва ту в зърнена, ту в енергийна и еди-каква си криза. Предварително трябва да са се срещнали и уговорили със синдикати, работодатели, тристранки, а не да идва в Народното събрание и ние да се явяваме гарант. Това не е ок", заяви Борисов.

Ще съберат ли "Възраждане" достатъчно подписи за вота на недоверие

Според лидерът на ГЕРБ вотът на недоверие няма да мине.

"Според мен няма да мине и ние не трябва да лежим дълго на тази кълка, че хората ще го търпят това до безкрай. Не приеха сглобката, защото видяха правосъдната реформа, в много други сфери. Ние трябва все пак да защитим правото си да управляваме в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, но да правим добри неща за хората."

Попитан за коментар на прогнозата на депутата от ДПС Делян Пеевски, че кабинетът може да изкара пълен мандат, Борисов отговори така:

"Всеки може да прави всякакви прогнози. Алена прогнозира най-добре. Ако работим добре, можем да го изкараме мандата."

"Протестите на АМ "Тракия" остават, защо? Явно има някакво недоверие и затова днес е много важно да гласуваме в Народното събрание закона за енергетиката. Защото те четат какво се приема и както и вчера ви казах, държа това, което сме подписали и сме си сложили имената, да бъде изпълнено в закона за енергетиката", допълни Борисов.

БСП стават съвносители на вота на недоверие

Според думите на Борисов в страната в момента има много силно работеща законодателна власт.

"Всичко, което се е случило до сега в държавата, свързано с Украйна мина първо през парламента. В енергетиката по същия начин. Правосъдната реформа по същия начин. Има цели сектори, в които ако ви изпитам сега няма да знаете името на министъра.

- Къде е грешката, че не ги знаем?

Ами, това, че не работят. Това, че нищо не се е случило в цели сектори. Да започнем със спорта. Какво се е случило в спорта? Къде са инфраструктурните проекти в спорта - стадиони, зали, физкултурни салони, площадки, финансиране на федерации. И така мога да изброя още 7 - 8 министерства. Аз не виждам министрите да са в много сфери да са моторите на процесите. И затова март месец има ротация и като се направи оценката заедно с колегите от ПП и ДБ, ако има по-добър вариант ще отидем на него", допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че ще се случат промени, когато Мария Габриел поеме поста на премиер и това е нормално.

"Пак ще бъдат избирани с консултация. Първо ще им бъде направена оценка, всеки ще се защитава, ще се обяснява, ако е ок, ще вървим с него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП стават съвносители на вота на недоверие
БСП стават съвносители на вота на недоверие
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за администрацията
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за администрацията