НОВИНИ

Ще съберат ли "Възраждане" достатъчно подписи за вота на недоверие

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:10, 04.10.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Възраждане" събират подписи за вот на недоверие на правителството, заради цялостната енергийна политика. Получили са пълна подкрепа от "Има такъв народ". Утре след заседание на Изпълнителното бюро БСП ще отговорят дали застават зад тяхното искане. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заявиха подкрепа за правителството. Ако се съберат необходимите 48 подписа, това ще е първият вот на недоверие към кабинета на Николай Денков.

Костадин Костадинов обяви, че искат вот на недоверие за цялостната политика на правителството в сектор енергетика и заради унищожаване на българската въглищна индустрия.

"България ще бъде превърната от износител във вносител на електроенергия. Имаме много сериозна заплаха от режим на тока", това заяви председателят на ПГ на "Възраждане", Костадин Костадинов.

ИТН твърдо застава зад искания вот на недоверие.

"С унищожаването на енергийния сектор то вреди много на България. Без да броим, че и краде много, защото тези пари вие знаете къде ще отидат - ще ги разместят малко с фирми на ГЕРБ и ДПС за цвят и ще откраднат едни пари, които можеха да влязат в икономиката", сподели председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Възраждане" събират подписи за вот на недоверие към правителството

Ръководството на БСП ще решава утре дали подкрепя вота, макар че тяхната мнение е известно.

"Позицията на БСП относно това правителство е ясна от първия ден, още от формирането му ние не подкрепяме правителството на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ", обясни Георги Свиленски - зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха подкрепа за правителството.

"В този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков, а той се справя много добре, няма", добави Кирил Петков - съпредседател на ПГ на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"В момента няма нужда от допълнително нагнетяване на напрежението, има нужда от спокойствие за българската енергетиката. Ще подкрепим правителството в този момент", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Смятам, че няма никакви предпоставки да го няма това правителство. То си върши работата. Вчера също си свърши работата с наша подкрепа. И ако изпълняват ангажиментите, които и вчера подписахме заедно с хората, и ние ще го подкрепяме", обяви Делян Пеевски - ПГ на ДПС.

Право на Народното събрание е да реши дали подкрепя правителството, коментира премиерът Денков. А на въпрос има ли доверие в ГЕРБ и ДПС отговори.

"Пълно доверие имам само на съпругата си", добави Денков.

Ако се съберат необходимите подписи и вотът бъде внесен в деловодството, в рамките на 3 до 7 дни трябва да се проведе дебата и гласуването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След допълнително препитване одобриха двама нови еврокомисари
След допълнително препитване одобриха двама нови еврокомисари
Лудогорец победи Динамо Минск в мач от младежката Шампионска лига
Лудогорец победи Динамо Минск в мач от младежката Шампионска лига