НОВИНИ

Венеция e в еднодневен траур след автобусната катастрофа

Прилошаване на шофьора е основната версия за инцидента

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:44, 04.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Венеция е в еднодневен траур след инцидента от днес, при който 21 пътници, включително деца загинаха при падането на туристически автобус от мост край Венеция. Ранените са най-малко 18.

Сред жертвите са петима украинци, германец, хърватин, французин и италианският шофьор. Според огнеборците при удара в земята са пламнали батериите на превозното средство и пожарът е затруднил спасителните работи. Причините за трагедията се разследват.

Най-малко 21 са жертвите на тежката автобусна катастрофа в Италия

13-тонното електрическо превозно средство е на по-малко от година. Превозвало е туристи от историческия център на Венеция към къмпинг в Маргера. Покойният шофьор е говорил за "совалка до Венеция". Той е на 40, работел е от седем години за автобусната компания, която го описва като много опитен. На фаталната естакада няма следи от спирачен път.

Автобусът с 39 души снощи е помел предпазните заграждения и е паднал от 15 метра от почти спряло състояние. Очевидци съобщават, че след падането от вътрешността са се чували писъци, но намесата е била невъзможна заради силните пламъци. Властите отхвърлиха по-ранни съобщения, че автобусът е бил на метан.

"Ще изчакаме резултатите от работата на екипите за да разберем динамиката на катастрофата. Всичко говори за прилошаване на шофьора. Разумно е обаче да се въздържаме от хипотези. Може да става дума за техническа повреда или други фактори, които не знаем. Нека изчакаме", каза Лека Зая - губернатор на провинция Венеция.

Много от пострадалите са млади хора, включително деца и юноши.

"Имаме много млади пациенти, всички са на малко години. Има и деца и юноши, останалите са под 50", каза д-р Федерика Стела от Спешна помощ.

Снимки: БГНЕС

Следствието се опитва да установи самоличността на жертвите, които не са носели документи, чрез регистрите на къмпинга, в който са били отседнали. Жертвите и пострадалите са предимно чужденци, създаден е приемен пункт за психологическа помощ на опечалените семейства, които пристигат във Венеция.

Премиерът Джорджа Мелони и политици от цяла Европа изразиха съболезнования. Мислите ни са с италианския народ, със семействата и близките на жертвите на ужасната трагедия във Венеция, написа в платформата Екс френският президент Еманюел Макрон.

При подобен инцидент на 28 юли 2013 г. автобус с 50 души падна от мост край Неапол. На място загинаха 38 души, други двама починаха впоследствие от раните си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец победи Динамо Минск в мач от младежката Шампионска лига
Лудогорец победи Динамо Минск в мач от младежката Шампионска лига
ФИФА не допусна до турнирите си отборите на Русия за мъже и младежи
ФИФА не допусна до турнирите си отборите на Русия за мъже и младежи