Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нов обрат - прокуратурата спря разследването за разменените бебета в "Шейново"

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
17:53, 04.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Часове след като се даде ход по делото за разменените бебета в болница Шейново, стана ясно, че прокуратурата е спряла разследването. Причината - не е установен по безспорен начин извършителят.

Това обаче не означава, че разследването се прекратява - то може да бъде възстановено по всяко време до изтичането на давността, обясниха от прокуратурата за "По света и у нас". Продължава и гражданското дело, което едно от семействата води срещу болницата.

С неочакван обрат за гривничките започна делото за разменените бебета в "Шейново"

Прокуратурата е разпитала повече от 20 свидетели по делото за разменените бебета. Сред тях - майките на двете деца, както и акушерките и лекарите, присъствали на раждането. Показания са взети и от директора на лечебното заведение. Направени са ДНК и графична експертиза. Разследващите обаче не са установили по категоричен начин кой е извършителят на размяната и затова спира разследването. В ход е обаче гражданско дело на едно от потърпевшите семейства, което съди болницата за обезщетение от 300 000 лева. Пред БНТ адвокатът на фамилията коментира, че не всички доказателства са представени пред съда.

"Мога да кажа, че разполагам със снимков материал, именно на акушерката, която ги е изписвала. Как тя държи детето Ванеса и го предава на майката, как тя държи детето Ванеса и се снима с бащата и съответно с дядото. Това достатъчно ли е като доказателство" попита адвокатът на семейството Стоян Стойков.

Снимков материал показва изписването на размененото бебе в "Шейново"

Вчера в съдебната зала стана ясно, че спомената акушерка е постъпила на работа в "Шейново" на 9 септември 2022 година, била е на смяна в деня на изписването на бебетата и е напуснала работа веднага след 13 септември. Въпросителни предизвика липсата й като свидетел. Според адвокат Стойков размяната най-вероятно се е случила в стаята преди новородените да постъпят в неонатологията. От лечебното заведение също казват, че именно там се поставят гривните на майките и на бебетата, но твърдят, че в случая гривните не са разменени.

"Майките са се подписали не само в документите, които се подписват при изписването, а и в двете епикризи. Т.е. това, което ние твърдим от самото начало, че редът в болницата е спазен, мисля, че се установи и от вчерашното съдебно заседание. Искам изрично да подчертая, че това не означава, че ние обвиняваме някого по някаква причина, просто това са фактите", каза Вили Костадинова, адвокат на АГ „Шейново” .

Очаква се следващото заседание по делото да бъде в началото на февруари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова срази третата поставена на старта в Лисабон
Гергана Топалова срази третата поставена на старта в Лисабон
Яник Синер ликува с титлата в Пекин
Яник Синер ликува с титлата в Пекин