НОВИНИ

Блокадата на "Тракия" остава, протестиращите обвиниха в предателство колегите си от "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 04.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Блокадата на магистрала "Тракия" остава, решиха протестиращите миньори. Новината дойде на фона на решението на енергетиците от "Струма" да прекратят протестните си действия, тъй като са доволни от приетото в парламента споразумение, което според тях ще гарантира бъдещето на региона и ТЕЦ "Бобов дол" ще продължи да работи, без да бъдат съкращавани служители.

Колегите им от "Тракия" обаче ги обвиниха в предателство и отказаха да освободят движението край Стара Загора.

Парламентът прие споразумението между правителството и енергетиците

С възгласи "Победа" енергетиците, блокирали АМ "Струма" приеха гласуваното в парламента споразумение и се подготвиха да освободят пътя.

"Ние сме на свободния пазар, така че щом от над 10 години ние работим и се издържаме и получаваме заплати, значи има бъдеще този ТЕЦ", каза Ивайло Димитров от КТ "Подкрепа" в ТЕЦ "Бобов дол".

Повечето протестиращи от Бобов дол, Дупница и Перник одобряват точките, договорени вчера.

"Оттук нататък е бъдещото развитие на ТЕЦ "Бобов дол", тъй като тогава, когато той беше попаднал в териториалните планове с намаляване на мощности, в първия момент със закриване на основната дейност, всичко това беше невъзможно", каза Йорданка Германова, КТ "Подкрепа" - Дупница.

Проверка на факти: Участват ли кандидати за общински съветници в организирането на протестите на миньорите и енергетиците?

Протестиращите миньори на АМ "Тракия" обаче обвиниха колегите си, подкрепили споразумението, в липса на солидарност.

"Най–лошото е, че ни излъгаха колегите. Тръгнахме заедно да стачкуваме и от един път ни излъгаха. Някои хора подписаха и дотам. Най – вероятно нещо са получили, никой няма да каже какво е получил", смята Щерю Щерев от рудник "Трояново".

"Беше извършено поредното предателство от собствените ни колеги. Бяхме предадени в буквалния смисъл. Колко решения има НС и нито едно от тях не е изпълнено. Има решения от преди 2 години, че и повече. Не се изпълняват. Това ще бъде поредното", заяви Бисер Бинев, КТ "Подкрепа".

Снимки: БНТ, БТА

Блокираният проход: Недоволни миньори затвориха пътя и при с. Главан

На блокадата край Стара Загора дойдоха и представители на ръководството на минния комплекс и призоваха за сваляне на блокадите.

"Аз призовавам за водене на диалог, търсене на решение и постигане на такова. Със сигурност всички искаме хората да се приберат в домовете си", коментира Илза Чинкова, изпълнителен директор на "Мини Марица изток".

Протестиращите обаче останаха непреклонни. Исканията им вече получиха подкрепа и от други браншови организации, сред които Синдикатът на железничарите към КНСБ.

Репортер: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски отнесе сериозна глоба и предупреждение за лишаване от домакинство след мачовете от 12-ия кръг в Първа лига
Левски отнесе сериозна глоба и предупреждение за лишаване от домакинство след мачовете от 12-ия кръг в Първа лига
Швьонтек и Рибакина са четвъртфиналистки в Пекин
Швьонтек и Рибакина са четвъртфиналистки в Пекин