НОВИНИ

След бурни спорове парламентът одобри исканията на протестиращите (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
17:39, 04.10.2023
Чете се за: 08:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След бурни дебати на извънредно заседание, парламентът подкрепи споразумението между кабинета, управляващите партии и протестиращите.

"За" гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха "против". Срещу споразумението гласуваха и двама депутати от ПП-ДБ и един от ГЕРБ-СДС.

В документа е записано, че топлоцентралите ще продължат да работят. Този текст трябва да послужи като гаранция и да сложи край на пътните блокади. Част от тях вече паднаха, за другите протестиращите решават в момента.

Бурните спорове в парламента, разнопосочните оценки на управляващи и опозиция на политиката в областта на енергетиката станаха причина от Възраждане да обявят, че започват да събират подписи за вот на недоверие на правителството.

Парламентът прие споразумението между правителството и енергетиците

След повече от 3 часа и половина бурни дебати в пленарната зала, изпъстрени с взаимни обвинения и персонални нападки и последвали наказания за депутати, в крайна сметка НС на извънредно заседание одобри споразумението между кабинета и синдикатите. То предвижда тецовете на въглища да продължат да работят на пазарен принцип докато им позволява да си плащат скъпоструващите въглеродни емисии. Също така бе прието да ес изготви нова енергийна стратегия с хоризонт 2050. Анонсираното по-рано създаване на Държавно предприятие, което да рекултивира въглищните райони се отменя.

Напрежение още преди заседанието на парламента предизвика изказване на министъра на енергетиката Румен Радев, според който мерките в споразумението са трудни, но все пак изпълними. Този коментар предизвика гнева на Борисов и Пеевски.

Енергийният министър: Трудни, но изпълними са точките в споразумението

"Да не си затваряме очите и да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи натрупвания в годините, трудни естествено за решаване проблемите във въглищния сектор, но те няма да рефлектират върху сигурността на електроенергийна система", обясни министърът на енергетиката Румен Радев.

"Като няма слон или да си подаде оставката или да дойде да ни обясни, аз повече няма да си залагам партията за аматьори, които не знаят единия ден не знаят - единия обижда миньорите, другия казва, че плана и споразумението няма да сработи и ние сега тука ще гласуваме за кой", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Енергийният министър първо трябва да си мери приказките. Ако той вчера се е подписал под нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката и да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от обещанието към хората, ние ще бъдем с тези хора тук отпред", обясни депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Енергийният министър се опита да обясни казаното от него по време на дебатите в пленарната зала.

"Това, което казах тогава, казвах и вчера, и днес. Да, трудни, но възможни и изпълними ангажименти. Това са нажеминте между изпълнителната власт и ангажимента между вас", добави още министърът на енергетиката Румен Радев.

"Енергийният министър ни увери, че не е казал точно това, което е излязло по медиите и каза, че абсолютно ще изпълнят това споразумение 100%", добави Пеевски.

Лидерът на левицата още преди дебата в залата хвърли вината за ситуацията на ГЕРБ.

"В основата на целия проблем е ГЕРБ и Борисов. Знам, че сега е модерно да се хули правителството, ПП и ДБ - те си го заслужават. Но още през 2020 г. на 10 декември пред Съвета на Европа Борисов е поел ангажимент за затварянето на тези централи", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"БСП за България" няма да подкрепи проекта на решение за споразумението в енергетиката

От левицата поискаха да не се подписва споразумението, а да се приеме тяхното предложение за незабавно изтегляне на Териториалните планове от Брюксел и да се преработи основно Планът за възстановяване. Градусът на напрежението се вдигна по време на дискусиите.

"Ние от "Възраждане" сме против това уж измислено споразумение, по начина, по който като текст е представено то не удовлетворява исканията на протеста. То се подиграва с хората и ви предупреждаваме не си играйте с търпението на хората. Народът не е глупав", добави Искра Михайлов.

От ПП-ДБ обвиниха "Възраждане" в популизъм:

"Възраждане" събират подписи за вот на недоверие към правителството

"От тези 10 минути, които изгубихте г-жо Михайлова на залата, не чух предложение за решение. Единствено когато наричате договореното със синдикатите "срамно", а то е подписано от голяма част от синдикатите в енергетиката. Нейната партия иска да внесе ново разделение в сектора", обясни Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

От ИТН обвиниха партиите, подкрепящи правителството, че целта им е да усвоят милиарди евро чрез приближени фирми, а не да решат проблемите на миньори и енергетици.

"Хората трябва да знаят, че цената е 1,7 млрд., които ще отидат във фирмите на ГЕРБ, ДПС и ПП. Голям цинизъм е да се казва, че това е справедлив преход при положение, че около 45 000 души ще загубят работни места", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

От ГЕРБ обясниха, че винаги са защитавал въглищната енергетика.

"Правителствата на ГЕРБ винаги са борили и защитавали въглищните централи. Нашите правителства направиха така, че централите да работят. Ние изработихме ПВУ, и го оставихме на следващи правителства, в който няма затваряне на въглищни централи. Убедени сме, че преходът трябва да е справедлив и да е плавен, да не поставя под риск енергийната ни сигурност и затова вчера подписахме това споразумение", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Изказване на премиера Николай Денков след края на дебатите също разгневи опозицията

"Уважаеми и неуважаеми народни представители", каза Денков.

"Този разговор беше политизиран и изпълнен с откровени неистини и лъжи. Той беше, за съжаление, допълнен с откровени простащини и затова се обръщам към част от вас по този начин. Защото е срам това в НС да се води разговор по така важна тема и вие да вкарвате просташки подмятания и лъжи", добави още той.

Със 133 гласа "за", 66 "против" и 0 "въздържали се" парламентът подкрепи споразумението на правителството с протестиращите. Кирил Петков увери, че енергийната сигурност на България ще бъде гарантирана по две причини:

"Това е "ПАВЕЦ Чаира", в момента се работи, в следващите 12 месеца "ПАВЕЦ Чаира" да влезе обратно в обръщение. Преди 2035 г. да вкараме блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

В момента над 40% от тока у нас се произвежда от Козлодуй, а на водните централи се пада малко на 1%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер ликува с титлата в Пекин
Яник Синер ликува с титлата в Пекин
Видеа с гъст дим от ТЕЦ „Марица 3” притесниха жителите на Димитровград
Видеа с гъст дим от ТЕЦ „Марица 3” притесниха жителите на Димитровград