НОВИНИ

Борисов обсъди с Курц разпределението на ваксините в ЕС

борисов обсъди курц разпределението ваксините
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 12.03.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц. Премиерът изрази подкрепа за инициативата на австрийския канцлер да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите членки на ЕС.

Според министър-председателя Борисов е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки.

Премиерът Бойко Борисов изрази своята признателност към председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и нейния екип за работата, която те свършиха по сключването на договорите и осигуряването на ваксини за целия ЕС.

В рамките на телефонния разговор премиерът Борисов и канцлерът Курц обсъдиха ситуацията с пандемията в България и Австрия. Обмениха опит по отношение на борбата срещу разпространението на COVID-19 и трудностите, пред които държавите са изправени в условията на световната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянович: На Левски му предстои седмица на истината
Стоянович: На Левски му предстои седмица на истината
Учениците в Русенско остават с присъствено обучение, забраняват им молове и заведения
Учениците в Русенско остават с присъствено обучение, забраняват им молове и заведения