НОВИНИ

Борисов: Отпускаме 600 000 лв. на Рилския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 02.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Държавата отпуска спешно 600 000 лева на Рилския манастир, за да продължи реконструкцията и изографисването на светата обител. Премиерът Бойко Борисов посети манастира, след като разбрал, че там има финансови проблеми.

По-рано днес игуменът на манастира Евлогий съобщи, че от началото на годината не е преведен нито лев от държавната субсидия, която се отпуска на манастира като част от обектите в списъка на ЮНЕСКО.

Всяка година Рилският манастир разчита на държавна субсидия, за да поддържа храма и да продължи с реконструкцията и реставрацията му. Тази година обаче се оказало, че такава субсидия няма да има.

Евлогий, игумен на Рилския манастир: Проблемът е от 1 януари, когато държавната субсидия просто потъна някъде из дебрите на нашата бюрокрация. След като отива в бюджетната комисия на парламента, Министерството на финансите и прочие, субсидията изчезна.

Държавата е отпуснала 26 милиона лева, но те били за заплати на монасите. Премиерът Бойко Борисов дойде за среща с игумен Евлогий, за да обсъдят финансовите проблеми.

След разговор с игумена на манастира Борисов съобщи, че правителството ще отпусне необходимите средства.

Бойко Борисов, министър-председател: Утре ще го гласува и Министерски съвет с колегите в правителството, 600 000, колкото е имало и миналата година, извън заплатите, които сме дали за капитални ремонти за Синода, защото ние там ги превеждаме парите, така че след утре ще имаш парите директно от Министерството на финансите 600 000, за да продължите реконструкцията вътре, изографисването, да се разплатиш с хората.

Евлогий, игумен на Рилския манастир: Желаем успех и благодарим за съдействието.

Рилският манастир ще получи допълнително още 1 милион и 300 000 лева за изграждането на пречиствателна станция. Предстои ремонт и на проблемния участък от пътя към манастира, който вече две години е блокиран заради свлачище. Финансова помощ ще получат и другите два големи манастира у нас - Бачковският и Троянският. Средства ще бъдат отпуснати и за построяването на нова църква в Пловдив, уточни премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още две банки ще отпускат безлихвени кредити
Още две банки ще отпускат безлихвени кредити
Десетки се поклониха пред подвига на Ботев и героите на връх Околчица
Десетки се поклониха пред подвига на Ботев и героите на връх Околчица