НОВИНИ

Борисов поиска да види проектокабинет на ПП-ДБ, от ПП-ДБ обмислят разговор за управленска програма

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 25.04.2023
9008
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство. Това стана ясно след лидерската среща между двете най-големи парламентарно представени формации.

В началото на срещата Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, независимо дали с първия или с втория мандат.

"Считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин за създаване на правителство дали с първия или с втория, но в противен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем отново в същите преговори", каза Борисов.

От ПП-ДБ отново напомниха, че имат решение на партиите си да не подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представят състав на проектокабинет, който биха предложили в рамките на втория мандат, за да може ГЕРБ-СДС по-лесно да прецени как да действа с първия мандат.

"Това, което е важно да има правителство, иначе работим на по два месеца тактове докато на хората ни им писне от нас. Дали е първият мандат или вторият, няма значение, важното е да има работещо правителство. С господин Петков сме си простили, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие предлагате кабинет и ние го харесаме, това е друга тема на разговор. Ако сте водили разговори с другите партии и това също трябва да ни го кажете", заяви Борисов.

От ПП-ДБ отговориха, че преди да се обсъжда състав на кабинет е важно да се уточнят политиките, които да свърши това правителство. Асен Василев предложи двете партии да работят по управленска програма.

"Трябва да се разработи управленска програма, която да каже едно правителство какво да свърши. Нека се консултираме с партийните органи и да видим дали е възможно такъв процес - да предложим разговори първо по правителствената програма", каза Василев.

"Това е истинската дискусия – тези правителства стъпват само на едно - могат или не да свършат работа", допълни Кирил Петков.

Дали това ще се случи, ще стане ясно след обсъждане в ръководните им органи.

"Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни предложенията, нестандартни са и решенията. В случая първия и втория са без значение. Самите вие виждате – ако не се разберем за бюджета, а може да се разберем само ние да е 3% дефицит и да е консолидиран, на кого друг ще разчитаме", попита Борисов.

Борисов постави въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че относно съставянето на правителство – това, което ПП-ДБ има като мандат от партиите и избирателите, е, че като първи мандат ПП-ДБ не може да подкрепи правителство.

"Но сме готови да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма. Отворени сме да говорим за други секторни политики – като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно", каза Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

"Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия", каза Петков.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма, посочи тя.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тема. Ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан. Напомни и че очакват последните законопроекти по ПВУ от служебното правителство.

Президентът Радев няма да бърза с връчването на първия мандат

Решението на президента да забави връчването на мандатите, за да даде време на парламента да приеме бюджет, който да не вкара страната в дългова криза и нови заеми, се очаква също да бъде част от дневния ред на разговорите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев направи 40 спасявания при загуба на Колорадо Аваланч
Александър Георгиев направи 40 спасявания при загуба на Колорадо Аваланч
Домашно насилие - ще бъдат ли приети адекватни мерки за защита?
Домашно насилие - ще бъдат ли приети адекватни мерки за защита?