НОВИНИ

Борисов ще се срещне с Ердоган и евролидерите заради новия бежански натиск

На нашата граница има нулева миграция, заяви премиерът

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 29.02.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Придвижване на големи групи бежанци от вътрешността на Турция към района около Одрин. Мигрантите искат да преминат на териториятга на страни от ЕС. Това предизвика повишаване на мерките за охрана на българо-турската и българо-гръцката граница.

Около 18 000 са бежанците, които са се преместили от вътрешността на Турция към близките граници с ЕС. На българската граница обаче няма сериозен натиск. На пункта са разположени служители на полицията и жандармерията, както и водно оръдие.

Премиерът Борисов коментира, че следващата седмица предстои да организира среща с турския президент Ердоган и европейските лидери.

Бойко Борисов, премиер на България: На нашата граница има нулева миграция. Нищо по-различно към днешна дата от миналата година. Българските граждани да са спокойни.

Гл. комисар Светлан Кичиков, директор ГД "Гранична полиция": Два опита опита с изключително малък брой хора. Няма нещо, което да е по-различно от предходните дни, месеци и т.н. При една такава криза, аз го казвам криза, защото това са много хиляди, които вървят в една посока, а посоката е Европа - няма как да бъде решена без дипломацията.

Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП: Просто сме дислоцирали повече сили от Дирекция "Жандармерия" и от съседни областни дирекции, които оказват необходимата помощ и логистика по осигуряване на полосата на държавната граница.

Дипломатическите усилия по въпроса започнаха още вчера. Борисов и Ердоган се договориха за среща в понеделник, но все още не е ясно кога точно и къде ще се проведе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас
50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас
Южна Корея е най-голямото огнище на зараза с коронавируса след Китай
Южна Корея е най-голямото огнище на зараза с коронавируса след Китай