САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

За първи път в телевизионно интервю: Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

В "Денят започва" с Георги Любенов тя коментира статията в испанския вестник "Политико" за премиера Борисов

от БНТ
10:12, 29.02.2020
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Акциите на прокуратурата нямат демонстративна цел, а да се търси отговорност на виновните. Това заяви в първото си телевизионно интервю говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В предаването "Денят започва" с Георги Любенов, тя коментира статията в испанския вестник "Политико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с имот и пране на пари. Според Милева е нужно време, за да бъде получена официалната информация и все още не е ясно дали се води наказателно разследване там.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Това е една от многото образувани проверки на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши проверка срещу всяко лице, независимо дали той е действащ премиер на Р България.

Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние

не се притесняваме да обвиним действащ министър,

висши държавни служители, олигарси в държавата, категорична е Милева.

Прокуратурата е направила абсолютно всичко по закон и иска тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите държави, ние няма как да предположим. Това заяви Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с друг български гражданин, за когото се чака екстрадиране от Сърбия - Цветан Василев.

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Разбира се, че Нено Димов не е единствения виновен за водната криза в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - бившият кмет и бившият управител на ВиК дружеството. В момента разследването продължава и ако се установи вина и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми.

Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа, категорична е Милева.

Тя съобщи, че продължава и разследването на злоупотреби с къщи за гости, като

тази седмица е повдигнато обвинение на управител на търговско дружество

за деклариране на неверни сведения за къща за гости в района на Батак, срещу което той е прибрал огромна сума от фонда за европейско финансиране.

Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства, коментира още Милева. В близките дни

прокуратурата ще оповести първите сделки, които ще провеверява,

а след това и резултатите от тях.

Говорителят на главния прокурор обясни и каква е целта на засилените акции на държавното обвинение.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на главния прокурор с тези масови специализирани операциии, е тя да се намали до минимум.

Прокуратурата е възложила на министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и

какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус

за страната ни, каза още Милева.

Сийка Милева, говорител на прокуратурата: Още преди месец прокуратурата е възложила съгласно своите законови правомощия на министъра на здравеопазването да осъществява постоянен контрол над институциите, които отговарят за здравето на гражданите. И тъй като не искаме да всяваме страх и паника сред населението, не сме оповестили и публично възложената ни проверка.

Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия, заяви Милева.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Главният прокурор се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Павел Колев: "Левски" още няма спонсор. Не съм водил разговори с тотализатора
Павел Колев: "Левски" още няма спонсор. Не съм водил разговори с тотализатора
Недоволство и скандал след награждаването на Роман Полански със "Сезар"
Недоволство и скандал след награждаването на Роман Полански със "Сезар"