НОВИНИ

Гешев: Двама прокурори са провели срещи на високо ниво за екстрадирането на Божков

Сега нещата са "в ръцете" на Обединените арабски емирства, заяви главният прокурор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:39, 27.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Двама прокурори от Върховната касационна прокуратура са провели срещи на високо ниво относно екстрадирането на бизнесмена Васил Божков от Обединените арабски емирства. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос какво се случва с процедурата по екстрадиция на Божков. Българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.

Гешев заяви, че по случая "Божков" българската държава и българската прокуратура са направили всичко, което зависи от тях и сега нещата са "в ръцете" на Обединените арабски емирства.

Иван Гешев, главен прокурор: Българската прокуратура и никоя държава не се моли на лица, които са издирвани и които са обвиняеми. Така е в цял свят. Обяснил съм ясно и категорично 1000 пъти, сега ще го кажа за 1001-и път , че българската държава е свършила всичко, което зависи от нея. Оттук нататък зависи от това какво ще реши държавата ОАЕ. Ние сме свършили всичко. Топката е в друга държава.

Главният прокурор беше в Ихтиман, където се проведе акция срещу битовата престъпност.

Той коментира и дебатите за промени в Конституцията, които целят да ограничат правомощията на държавното обвинение.

Според Гешев определени политически кръгове искат слаба и неработеща прокуратаурата и затова искат да блокират дейността й чрез законодателни промени.

Иван Гешев, главен прокурор: Оттук нататък има една гранична линия. От една страна са хората и техните интереси, които ние смятаме да защитаваме. Интереси за сигурност, спокойствие и ред. От другата страна са интересите на престъпниците и олигарсите. Политиците независимо кои са те, президента, министър-председателя, депутати трябва да изберат от коя страна ще застанат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха манган над нормата във водата в Брестовица
Откриха манган над нормата във водата в Брестовица
Болницата в Кюстендил няма инфекциозно отделение
Болницата в Кюстендил няма инфекциозно отделение