Борисов: Ще се включим в програмата "Дигитален зелен сертификат" още на 1-ви юни

от БНТ
14:46, 08.05.2021 (обновена)
6346
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

България е една от първите страни в ЕС, които ще се включат в програмата "Дигитален зелен сертификат" още при стартирането ѝ на 1-ви юни.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си във втория ден от срещата на върха в Порто.

"Целта на този дигитален сертификат не е да затрудни или да има неравенства. Представете си една опашка, в която които имат дигитален сертификат на аерогарата го показват и минават, а този, който няма просто ще отиде на гишето да го проверят. Така, че тези които нямат или не искат да се ваксинират, просто си минават на гишето и така ги улесняваме и тях, защото другите минават по-бързо", каза Борисов.

"Постигнахме исторически успех в Порто. За първи път постигнахме ясен ангажимент, амбициозен, на лидерите от държавите членки на ЕС, на ЕК, на ЕП, на всички социални партньори, които подписаха и т.нар. Споразумение за социален ангажимент от Порто", допълни Борисов.

Той обясни трите точки, които включва Планът за действие на европейския стълб за социални права. А именно:

-до 2030 година най-малко 78% от населението на възраст от 20 до 64 години да има работа;

-най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно допълнително обучение през годината за дигитални умения;

-броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона до 2030 година.

"Не само пенсионерите и възрастните хора вече са във фокуса на ЕС. Във фокуса са децата", уточни премиерът в оставка.

Според Борисов COVID-19 е дал един тласък за социалния стълб, за трансформацията и за начина, по който трябва да обучаваме децата, и как да подпомогнем възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда.

Коронавирусът също е бил акцент на срещата на върха в Порто.

"Малко се забавихме с ваксините като ЕС. Но сега над 200 милиона са поставени. В България вчера постигнахме рекорд. Благодаря на докторите - 37 000 ваксини на ден, един среден град по големина в България. И продължаваме. В понеделник идват още 300 000 ваксини, следващата седмица още 400 000", каза още премиерът в оставка.

Според него всички лъжи заминават в коша. Остава свършеното, направеното и работата. Той благодари на всички, които участват в тази дейност.

Борисов не пропусна да коментира и политическата обстановка у нас.

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. Парламентът беше закрит. Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, не може, предполагам, че не се гордее с тях", каза министър-председателят в оставка.

По думите му тези избори, които минаха, са били 150 милиона за машини, за средства, за ваксиниране на членовете на СИК-овете.

"По 19 милиона на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. Сега наново ще похарчим 100 милиона и само след един-два месеца още толкова за президентските избори. Стотици милиони харчим за шоу", допълни Борисов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Серхио Рамос отново е контузен
Серхио Рамос отново е контузен
Гергана Топалова ще играе за титлата в Кайро
Гергана Топалова ще играе за титлата в Кайро