НОВИНИ

Борисов: Ще се включим в програмата "Дигитален зелен сертификат" още на 1-ви юни

bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 08.05.2021 (обновена)
7641
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

България е една от първите страни в ЕС, които ще се включат в програмата "Дигитален зелен сертификат" още при стартирането ѝ на 1-ви юни.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си във втория ден от срещата на върха в Порто.

"Целта на този дигитален сертификат не е да затрудни или да има неравенства. Представете си една опашка, в която които имат дигитален сертификат на аерогарата го показват и минават, а този, който няма просто ще отиде на гишето да го проверят. Така, че тези които нямат или не искат да се ваксинират, просто си минават на гишето и така ги улесняваме и тях, защото другите минават по-бързо", каза Борисов.

"Постигнахме исторически успех в Порто. За първи път постигнахме ясен ангажимент, амбициозен, на лидерите от държавите членки на ЕС, на ЕК, на ЕП, на всички социални партньори, които подписаха и т.нар. Споразумение за социален ангажимент от Порто", допълни Борисов.

Той обясни трите точки, които включва Планът за действие на европейския стълб за социални права. А именно:

-до 2030 година най-малко 78% от населението на възраст от 20 до 64 години да има работа;

-най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно допълнително обучение през годината за дигитални умения;

-броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона до 2030 година.

"Не само пенсионерите и възрастните хора вече са във фокуса на ЕС. Във фокуса са децата", уточни премиерът в оставка.

Според Борисов COVID-19 е дал един тласък за социалния стълб, за трансформацията и за начина, по който трябва да обучаваме децата, и как да подпомогнем възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда.

Коронавирусът също е бил акцент на срещата на върха в Порто.

"Малко се забавихме с ваксините като ЕС. Но сега над 200 милиона са поставени. В България вчера постигнахме рекорд. Благодаря на докторите - 37 000 ваксини на ден, един среден град по големина в България. И продължаваме. В понеделник идват още 300 000 ваксини, следващата седмица още 400 000", каза още премиерът в оставка.

Според него всички лъжи заминават в коша. Остава свършеното, направеното и работата. Той благодари на всички, които участват в тази дейност.

Борисов не пропусна да коментира и политическата обстановка у нас.

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. Парламентът беше закрит. Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, не може, предполагам, че не се гордее с тях", каза министър-председателят в оставка.

По думите му тези избори, които минаха, са били 150 милиона за машини, за средства, за ваксиниране на членовете на СИК-овете.

"По 19 милиона на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. Сега наново ще похарчим 100 милиона и само след един-два месеца още толкова за президентските избори. Стотици милиони харчим за шоу", допълни Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Рамос отново е контузен
Серхио Рамос отново е контузен
Гергана Топалова ще играе за титлата в Кайро
Гергана Топалова ще играе за титлата в Кайро