НОВИНИ

Борисов в обръщение към Донорската конференция: България ще даде 100 000 евро за ваксина срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 04.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
Политика

Европейската комисия организира днес глобална донорска онлайн конференция за събирането на средства на разработката на ваксина и
лечение срещу COVID-19. Целта е да бъдат събрани поне 7,5 милиарда евро.

Освен лидерите на държавите от ЕС, в глобалната коалиция за борбата с
коронавируса участват Великобритания, Канада, Израел, Швейцария, Япония, Турция, африканските държави и световни организации и неправителствени организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейт.

Едно от лицата на глобалната кампания е и българският тенисист Григор Димитров.

Във видеообръщение българският премиер Бойко Борисов съобщи, че страната ни ще участва в международните усилия с 100 000 евро.

Бойко Борисов: Намираме се в една ситуация, която след Втората световна война светът не познава толкова тежко - и заболявания и тежко се е отразило върху социалния, финансов и икономически живот, да са подложени под такова изпитание медицинските ни системи, да се дадат толкова хиляди човешки жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор от огромен мащаб, и солидарност към нашите партньори, особено за тези държави, които имат по-слаби здравни системи или които първи бяха поразени от този непознат за човечеството вирус. Ние силно подкрепяме дейността на ООН, силно подкрепяме всички международни институции, които работят в момента и всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID - 19. В България и от мое лице приветстваме това, което в момента ЕК прави и искаме и ние да се включим в борбата срещу коронавируса със 100 000 евро за създаването и глобалното внедраване на ваксина срещу COVID - 19.

В заключение премиерът благодаря на всички колеги в Комисията, които работят много усърдно, на всички колеги и държави, които ще се включат в тази инициатива и заяви, че разработването на ваксина и създаването на лекарства ще изискват време и милиарди.

"Не на последно място, считам, че това трябва да ни накара да извадим и свои поуки, и да запасим и презапасим ЕС със защитни облекла, маски, очила и всичко необходимо - тестове, респиратори, апаратура допълнителна и разбира се, обучение, квалификация и закрила на медицинските лица", заявява Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домашен арест за Ветко и Маринела Арабаджиеви, подсъдими за данъчни престъпления
Домашен арест за Ветко и Маринела Арабаджиеви, подсъдими за данъчни престъпления
Двама лекари и четири медицински сестри започват работа в Инфекциозното отделение в Сливен
Двама лекари и четири медицински сестри започват работа в Инфекциозното отделение в Сливен