НОВИНИ

Боряна Димитрова: Главчев като по-обигран и опитен прави разумен подход относно Калин Стоянов

Социологът прогнозира отново ниска избирателна активност на предстоящите избори

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 23.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Слушай новината

Димитър Главчев като по-обигран и опитен прави разумен подход относно Калин Стоянов и евентуални други промени в кабинета, решил е да си направи своите вътрешни совалки и допитвания. Очакванията са в посока, че не може и политическата криза, и насрочването на избори да бъдат жертва на един човек. В системата на МВР има и други хора, които биха могли да поемат ръководството на Министерството на вътрешните работи, заяви в "Денят започва" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

По думите ѝ поведението на президента Румен Радев е ясна демонстрация на промените в Конституцията, които са довели до този блокаж.

"Използва всички свои неформални механизми. "Домовата книга" е много изчерпана. Връщането на Главчев показва завъртането в кръг на ситуацията. Трябва да се върви към преодоляването на тази криза, да се върви с бързи стъпки към организирането на новите избори, другото би било злоупотреба с власт", допълни Боряна Димитрова.

Поясни, че кампанията е една и съща и повтаря едни и същи неща.

"Не очаквам ръст на избирателната активност, а да остане на тези ниски нива", заяви Боряна Димитрова.

Тя не допуска директно разделяне на две на ДПС, а период на по-слаб резултат на ДПС, не с такава голяма тежест, каквато видяхме в последния парламент, където беше втора политическа сила преди да се разцепи, но с голямото неизвестно какво става с евентуална партия на Пеевски.

Боряна Димитрова коментира скандала със списъка с имена на учители, които са се подписали против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, изготвен от "Възраждане", така:

"Ако част от хората, които са далеч от циничните сметки на политиците, са се чудили за какво е този закон, какво регулира, има ли смисъл от него, мисля, че след излизането на тези списъци нямат никакво чудене за смисъла и целта му. Няма за предмет регулиране на отношения вътре в училището, няма за предмет училищното образование, промените в Закона за образованието увеличават разделението в обществото, имат политически цели. Учителите, които вчера бяха нарочени в тези списъци, имат дългогодишен опит и те много ясно казаха, че пропаганда в училище няма. Този закон няма своите цели вътре в училищното образование. Той има своите цели навън - да стигматизира, да догматизира хората и бих го свързала със сегашната политическа ситуация".

Тя е категорична, че приемането на един закон, особено такъв, който касае младите хора, който касае формиращи се хора, изисква много внимателна гледна точка, защото "той вкарва бацила на поляризацията, увеличава разделението в българското общество и още по-лошо в училището, което е абсолютно вредно".

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две десети от секундата разделиха Еманюел Уаньони от световния рекорд в бягането на 800 м на Диамантената лига в Лозана
Две десети от секундата разделиха Еманюел Уаньони от световния рекорд в бягането на 800 м на Диамантената лига в Лозана
Въведоха воден режим в няколко населени места в община Гълъбово
Въведоха воден режим в няколко населени места в община Гълъбово