ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Заради продължителната жега и суша: По-ранен старт на гроздобера в Мелнишко

bnt avatar logo от БНТ , Репортер: Али Мисанков
A+ A-
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

Каква реколта очакват производителите? Ще се повиши ли цената на продукцията?

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      С месец по-рано започва гроздоберът заради високите температури тази година. В Пловдивско реколтата от грозде е с много добро качество, но драстично по-малко като количество, отчитат стопаните. Очаква се цените и на десертните, и на винените сортове да са по-високи от миналогодишните.

      Асен Шопов отглежда 90 декара десертно грозде в един от най-лозарските райони на Тракия – село Брестовица. Студената дъждовна пролет и сухото лято с екстремно високи температури са повлияли на реколтата.

      "Гроздето ще бъде с отлични качества, но като количество ще бъде по-малко. Засега отчитаме някъде около 15-20% нагоре цените, но дали ще се задържат така и занапред до края на сезона, само Господ знае", коментира Асен Шопов, земеделски производител от Брестовица.

      Производителите очакват изкупните цени на десертното грозде да започнат от 1,80 до 2,20 лв. за килограм в зависимост от сорта. За винените лозя, които се берат последни, цената ще стартира от 1,50 - 1,60 лева за килограм, в противен случай производителите ще са на загуба, пресмята земеделецът Любен Радев.

      "Хубавата стока макар на нашия пазар трудно се реализира - общо взето ни се извиват ръцете от големи прекупвачи, от вериги", казва Радев.

      Но най-сериозни затруднения за лозарите създава новата наредба на финансовото министерство, която ги задължава да претеглят набраното грозде от винени сортове още в лозовите масиви и в реално време да подават електронна декларация за него към НАП.

      "Трябва да сме с кантара, всяка каса трябва да се изтегли, да се запише. Да се подаде декларация до НАП, да се получи оттам един номер, да се въведе фактурата, с която ще се извозва. Това означава, че аз тук трябва да имам лаптоп, свързан с интернет и трябва да имам принтер, с който трябва да принтирам номера, който ще получа от НАП за да мога да извозя стоката", посочи Любен Радев.

      Това са непосилни неща за много от по-малките производители, които често са възрастни хора без компютърни познания и без електронен подпис, коментират в Брестовица. Хората тук искат по-ефективен контрол на вносното грозде, което често влизало в страната на занижени по фактура цени, за да се намали плащането на ДДС.

      Вижте още в прякото включване

      Последвайте ни

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?