НОВИНИ

Боряна Калейн се срещна с фенове в Берковица

боряна калейн спечели златото многобоя световната купа художествена гимнастика румъния
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:49, 14.10.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Боряна Калейн отвори вратите към своя свят, изпълнен с успехи и предизвикателства на среща разговор с ученици от Берковица, съобщиха от сайта на общината. Срещата беше емоционална, вдъхновяваща, топла и лична. Не само за децата, но и за самата Боряна.

Спортистката посети града с Мариана Пищалова – Член на управителния съвет на българската федерация по художествена гимнастика и заместник-председател на Левски-Триадица, и с Борислав Мирчев – поет и музикант.

Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова посрещна сърдечно гостите, поздрави гимнастичката за постигнатите успехите и й поднесе цветя и подаръци от Община Берковица. Талантлива, красива и нежна, българската грация е носителка на многобройни медали от множество международни турнири, световни, европейски и републикански първенства по художествена гимнастика. Тя е спортист от световна величина и пример за всички деца и младежи, мечтаещи за големия спорт. Боряна тренира художествена гимнастика от 5-годишна и е състезателка на клуб Левски-Триадица. Нейният първи и единствен личен треньор е Марияна Памукова. Първите участия на известната гимнастичка са от 2008 година в младежки първенства, но звездата й изгрява, когато през 2018 година в София печели сребърен медал на световното първенство в отборното класиране заедно с Невяна Владинова и Катрин Тасева. Два пъти е европейска вице-шампионка в многобоя. Носителка е и на три бронзови медала от първенството в Баку през 2019 година – на топка, лента и в отборното класиране. Девет пъти Боряна е държавна шампионка в многобоя. На летните олимпийски игри в Токио през 2021 година заема пета позиция в индивидуалното състезание. Обявена е за Гимнастик №1 на Европа за 2021 година.

За любовта към спорта, за силата и волята на спортистката и успехите й към върха, за истинската Боряна Калейн разказа Марияна Пищалова.

Почитателите на талантливата гимнастичка имаха възможността не само да се докоснат до шампион от световна величина, но и до човек на изкуството. Тя рисува, обича поезията и музиката и като всяко обикновено момиче харесва обикновените, истински неща. Тя е вдъхновение за всички, които имат мечта за триумф. Тя ни учи на търпение, което е нужно, за да дочакаме мига и да продължим напред към светлината и свободата, за да променим света.

Децата зададоха много въпроси на Боряна, снимаха се за спомен и получиха нейната книга с диск „Мечта за триумф“ като комплимент от Община Берковица, с автограф от знаменитата спортистка. Илюстрациите са дело на самата Боряна, а автор на стиховете е Мариана Добрева. Музиката е на Борислав Мирчев, който поздрави присъстващите с песента „Среща“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Константинов е новият волейболен селекционер на България
Пламен Константинов е новият волейболен селекционер на България
Русия ще организира евакуация на населението в Херсонска област
Русия ще организира евакуация на населението в Херсонска област