НОВИНИ

Бостън Селтикс е на една победа от 18-та си титла в НБА

След бавното начало, шампионът на Изток показа характер на първенец и има шанс да се поздрави с трофея "Лари О'Брайън" още в събота.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
09:11, 13.06.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
бостън селтикс една победа титла нба
Снимка: AP / Sam Hodde
Слушай новината

Бостън Селтикс е на една победа от 18-та си титла в НБА, след като спечели и третия сблъсък от големия финал срещу Далас Маверикс със 106:99. След бавното начало, шампионът на Изток показа характер на първенец и има шанс да се поздрави с трофея "Лари О'Брайън" още в събота. "Мавс" вече трябва да се надяват на невъзможното, тъй като нито един отбор не е обръщал дефицит от 3:0 загуби в плейофите.

Поведени от домакинската публика на "Американ Еърлайнс Център", Маверикс бяха под пара в първите минути. Тексасци набързо събраха двуцифрен аванс, а Кайри Ървинг отбеляза първата си тройка във финалната серия при 25:12. "Келтите" обаче показаха защо са отборът с най-добър сезон досега и драстично намалиха изоставането си, благодарение на няколко тройки от резервата Сам Хаузер и Джейсън Тейтъм, до 31:30 в края на първите 12 минути.

Обичайните заподозрени Лука Дончич и Ървинг бяха отбелязали 24 от 31 точки за "Мавс".

След известно затишие в началото на втория период последва яростна размяна на предимството, като нито един от двата отбора не успя да изгради достатъчно солиден аванс. Големите длъжници от първите два мача Ървинг за Далас и Тейтъм за Бостън сякаш най-накрая намериха правилния ритъм и се оттеглиха на почивката с по 20 точки, а тексасци успяха да задържат преднината си от една точка за 51:50.

Началото на третата четвърт бе идентично с изминалите 12 минути, но "келтите" бързо превключиха на друга предавка. Изстрелите отвъд дъгата започнаха да влизат все по-често, а забивката на Джейлън Браун в края на частта сложи черешката на тортата за шампионите на Изток, които натрупаха най-голямата преднина в срещата от 15 точки за 85:70.

Тройките на Дерик Уайт и Браун сякаш зададоха тона на последната четвърт за Бостън, които вече имаха аванс от над 20 точки. Точно когато всичко изглеждаше решено в този сблъсък, "Мавс" направиха един последен самоотвержан напън. Домакините влязоха в серия от 20:2 и при оставащи четири минути изоставаха само с три точки. Лошите новини за тексасци обаче не закъсняха и те трябваше да довършат започнатото без суперзвездата си Дончич, който за първи път в кариерата си извърши 6 нарушения в плейофен сблъсък.

Маверикс се опитаха, но си личеше, че им липсва щипка магия, която само словенецът можеше добави.

В крайна сметка "келтите" бяха по-уравновесения отбор и спечелиха със 106:99.

Звездното дуо Тейтъм и Браун обединиха сили за 61 точки.

Кайри Ървинг даде всичко от себе си в този сблъсък, отбелязвайки 35 точки, а макар че бе изгонен заради големия брой фалове, Лука Дончич все пак записа 27 точки.

Мач №4 отново е в "Американ Еърлайнс Център" на 15 юни от 03:30 ч. българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на "Топлофикация София" подаде оставка
Директорът на "Топлофикация София" подаде оставка
Генерал Коджейков: Военна прокуратура ще прави проверка за инцидента със служителите на НСО
Генерал Коджейков: Военна прокуратура ще прави проверка за инцидента със служителите на НСО