НОВИНИ

Ботас се присъединява към Алфа Ромео, Ръсел отива в Мерцедес

Валтери Ботас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:43, 06.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Валтери Ботас подписа многогодишен договор с Алфа Ромео, който влиза в сила от следващия сезон, съобщиха от пресслужбата на тима от Формула 1, което почти сигурно ще прати Джордж Ръсел в Мерцедес като нов съотборник на Люис Хамилтън.

„Отваря се нова глава в моята състезателна кариера – развълнуван съм да се присъединя към Алфа Ромео Рейсинг за 2022 и отвъд това – ще бъде едно ново предизвикателство с емблематичен производител“, сподели финландецът в свое изявление.

32-годишният Ботас прекара последните пет сезона редом до седемкратния световен шампион Хамилтън в Мерцедес, като спечели 9 състезания и 17 полпозишъна в 92 старта за отбора.

Той остана и втори на два пъти в Световния шампионат. Последната му етапна победа дойде в Гран При на Русия през септември 2020. Ботас ще замени сънародника си Кими Райконен в Алфа Ромео, след като световният шампион от 2007 обяви, че слага край на кариерата си в края на сезона.

„Потенциалът в Хинвил е ясен и аз се наслаждавам на възможността да помогна на отбора да се изкачи на стартовата решетка. Особено предвид новите правила през 2022, които дават шанс на тима да се подобри в своето представяне“, допълни още Ботас.

23-годишният Ръсел прекара три сезона в Уилямс и впечатли в една поява за Мерцедес на миналогодишното Гран При на Бахрейн, заменяйки Хамилтън, който бе тествал тогава положително за коронавирус.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП връща мандата на Румен Радев утре в 17.00 ч.
БСП връща мандата на Румен Радев утре в 17.00 ч.
Слави Трифонов: Преди 136 г. българите са показали кое е правилно
Слави Трифонов: Преди 136 г. българите са показали кое е правилно