НОВИНИ

Браницкият епископ Пахомий: На днешния ден Исус Христос слиза в ада, за да разруши смъртта и злото

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 23.04.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

На Велика събота, последният ден от Страстната седмица преди празника на празниците - Великден, в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" гостува Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария.

На Велика събота, в очакване на Възкресение православните християни оплакват кръстната смърт на Спасителя и се приготвят за чудото в полунощ.

Очакването за всички нас, които сме тук, на земята, е да посрещнем светлото Христово възкресение. Ние знаем, че в този велик ден нашият Господ Исус Христос се намира в ада. Песнопенията възпяват, че с тяло Христос е в гроба, с душата си - в ада, с разбойника - в рая, а пък в славата си - с Отца и Светия дух. Така че великото събитие, което ние днес отпразнуваме и което споменаваме, това е слизането на нашия Господ Исус Христос в ада, с което той разрушава ада, убива и разрушава смъртта, която е нещо чуждо на човешкия род, разказа епископ Пахомий.

Със слизането си в ада Исус Христос дава възможност на всички онези човеци, които вярват в него, да чуят неговата проповед и да имат възможността и те да бъдат спасени, обясни той.

Велика събота е! Православните християни оплакват кръстната смърт на Спасителя

Епископ Пахомий коментира и въпроса защо тази година от Светия синод няма да има делегация за Благодатния огън от Йерусалим.

Българска делегация няма да отиде в Йерусалим за Благодатния огън поради ограниченията, които са наложени там, посочи той. Допълни, че самият той не е част от Синода и не може да коментира темата в подробности.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Това правителство е най-слабото в историята на България
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Това правителство е най-слабото в историята на България
287 са новите случаи на коронавирус за денонощието у нас
287 са новите случаи на коронавирус за денонощието у нас