НОВИНИ

Британски вестник сравнява Пловдив с Рим

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 06.01.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Кое е общото между италианската столица Рим и втория по големина български град Пловдив?

Британският вестник "Сън" определи Пловдив като достойна алтернатива на "вечния град" заради добре запазената архитектура от римската епоха. Според английското издание предимство са много по-бюджетните възможности за посещение на българската дестинация без тълпи от туристи.

"Вечният" европейски град, двойник на Рим - така Райън Грей от вестник "Сън" описва Пловдив в публикацията си. Според журналиста, туристите вече избират алтернативни места на световните дестинации, които ще им донесат същите преживявания. А заради археологическото си наследство, Пловдив е все по-търсен.

"Много по-евтино е от други европейски градове, но има същата атмосфера и култура, знаете – един от най-старите живи градове в Европа. Поради тази причината хората би трябвало да имат възможност да го посетят и да имат уникално преживяване, каквото може би, не биха могли да получат никъде другаде в Европа. Не съм посещавал Пловдив, но след като направих проучване заради статията, определено Пловдив е в моя списък на места, които планирам да посетя", разказва Райън Грей - журналист, вестник „Сън“.

Чуждестранни туристи в Пловдив има и през зимата, отбелязват организаторите на безплатните обиколки на археологическите обекти и забележителности.

"Хората си имат интерес към града, може би е заради историята, може би е заради вида му, може би им напомня за нещо. Хората са често заинтересовани като споделим, че в началото на тура ще посетим доста останки от римския период и затова се стараем те да успеят да ги видят", коментира Александър Филипов - Free Plovdiv Tour.

Античния театър, Римският стадион, Одеонът и форумът на Филипопол са сред притегателните места за пътешествениците. За Мишел от Австралия сравнението с Рим не е изненада.

"Аз работя като инженер в Австралия и решенията на римляните в тази насока ми направиха силно впечатление, интересно ми е всичко, свързано с ежедневието, публичните сгради и инфраструктурата и всъщност усетих същия дух, когато пристигнах. Има страхотна атмосфера, хората са приятелски настроени. Може да видиш, че икономиката е добре развита, градът е добре устроен, затова не ме учудва този паралел", смята Мишел Кинг от Австралия.

Цените на услугите в хотелите и ресторантите също са от значение за туристите.

"Италия е малко по-скъпа дестинация. Например - в ресторанта, ако на масата пише 10 евро, може да се окаже, че трябва да дадеш 50 евро, трябва да се внимава. Докато в България хората са по-честни и цените са приемливи", сподели Габриел от Австрия.

Според директора на летището, 40 процента от пристигащите пътници на аеропорта идват с цел туризъм, като нискотарифните компании предоставят и големи отстъпки за полети до Пловдив.

"Диапазонът е от 15-20 евро – това са промоциите, които правят тези компании до порядъка някъде от около 200 евро, което в сравнение с доста от авиокомпаниите е значително по-ниска цена", заяви Дойчин Ангелов- председател на борда на директорите на летище Пловдив.

Тази година предстои възстановяване на полетите от летище Пловдив до Тел Авив, Истанбул, Милано и Рим, като очакванията са за допълнително увеличение на туристическите посещения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет "Боинг" загуби част от корпуса си по време на полет
Самолет "Боинг" загуби част от корпуса си по време на полет
Венцеслав Гечев получи приз "Баскетболен вдъхновител" на името на Спас Натов
Венцеслав Гечев получи приз "Баскетболен вдъхновител" на името на Спас Натов